Lădița cu fapte bune

Lădița cu fapte bune

25,00 lei

Planşa cu imaginea lădiţei este însoțită de 12 stickere „struguri”, având spaţii destinate scrisului, unde copilul/adultul va nota faptele frumoase realizate de către cel mic. Pe fiecare strugure va fi precizată o faptă remarcabilă. Prin urmare, cu cât vor exista mai multe fapte bune, cu atât lădiţa va conţine mai mulţi struguri. Planșa este utilă pentru creşterea încrederii în sine a copilului, încurajarea comportamentelor dezirabile ale acestuia, acoperirea nevoii de atenţie/apreciere, precum şi responsabilizarea copilului.

Descriere

Descriere: Planşă cu imaginea lădiţei și 12 stickere „struguri”, având spaţii destinate scrisului, unde copilul/adultul va nota faptele frumoase realizate de către cel mic. Pe fiecare strugure va fi precizată o faptă remarcabilă. Prin urmare, cu cât vor exista mai multe fapte bune, cu atât lădiţa va conţine mai mulţi struguri.

Planşa este adecvată pentru:
– Copiii cu o stimă de sine mai redusă (pe care ne dorim să îi încurajăm să îşi formeze o părere mai bună despre ei înşişi);
– Copiii care adoptă, de obicei, comportamente indezirabile (ne propunem să îi determinăm să repete faptele lor bune, pe viitor, prin evidenţierea acestora);
– Copiii catalogaţi drept „cuminţi”, „corespunzători”, care nu primesc suficiente aprecieri pozitive, deoarece părinţii/educatorii s-au obişnuit ca ei să se încadreze în cerinţe/să nu cauzeze probleme. Copiii de acest gen rămân frecvent cu frustrări şi se întâmplă uneori să comită „fapte reprobabile” tocmai pentru a ieşi cumva în prim-plan.

Beneficii: creşterea încrederii în sine a copilului, încurajarea comportamentelor dezirabile ale acestuia, acoperirea nevoii de atenţie/apreciere, precum şi responsabilizarea copilului.

Sugestii de lucru: 

Varianta I – Copilul este solicitat să enumere faptele bune pe care le-a realizat într-o perioadă determinată, de preferat, recentă – pentru a şi le reaminti mai uşor (poate fi vorba despre o saptămână/de când a început grădiniţa sau şcoala/de când s-a întors de la bunici etc.). Astfel, va conştientiza că faptele sale bune sunt vizibile pentru ceilalţi, chiar apreciate pe măsură.

Varianta a II-a – Copilul este anunţat că urmează să umple lădiţa cu fapte bune, începând din ziua respectivă, iar când aceasta va fi plină, el va primi o anumită recompensă. I se va explica faptul că pe fiecare sticker „strugure” se va nota câte o faptă bună, invocată de copil şi confirmată de adult. I se vor da exemple de astfel de fapte, incluzându-se mici responsabilităţi – să pună şerveţele pe masă, să şteargă praful etc. – pentru îndeplinirea acestora permiţându-i-se să pună stickere„struguri” în lădiţă.

Dacă vă confruntaţi cu situaţia în care copilul consideră că nu are ce să pună în lădiţă (afirmă că nu a făcut deloc fapte bune), ghidaţi-l, rugându-l să dea exemple de contexte (întâmplări) sau reamintiţi-i momente în care a ajutat un alt copil/un părinte/un bunic etc., a hrănit peştişorii sau poate a îngrijit plantele, astfel încât acesta să îşi atribuie, treptat, comportamentele respective. Sau pur şi simplu începeţi să faceţi împreună anumite treburi (o prăjitură, curăţenie, etc.) astfel încât să devină evident pentru el că are fapte bune de enumerat, din moment ce şi-a adus contribuţia la respectivele activităţi.

Menţiune: planşa poate fi utilizată în activităţi individuale, conform sugestiilor de mai sus, dar are aplicabilitate şi pentru grupuri mici, pe care copiii le frecventează des – fiecare copil pune în lădiţă o faptă bună, raportată la grupul din care face parte, la sfârşitul zilei/săptămânii, cei mici devenind astfel conştienţi că purtările lor frumoase contează, deoarece îmbunătăţesc calitatea relaţiilor. Încurajăm astfel prietenia dintre copii, întrajutorarea, dreptatea – vor pune struguri în ladă numai copiii care într-adevăr au dovedit prin comportamentul lor că au fost atenţi cu cei din jur.

Please follow and like us:

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „Lădița cu fapte bune”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: