„De milenii, adulții le-au spus copiilor povești, nu doar pentru a-i amuza dar și pentru a împărtăși importante lecții morale care promovează comportamente prosociale.
Multe asemenea povești conțin animale antropomorfizate (care seamănă sau au însușiri ale oamenilor) deoarece se crede că cei mici învață din povești antropomorfice la fel de eficient, dacă nu mai eficient, ca din poveștile cu personaje umane și sunt mai înclinați să se comporte precum conform lecției morale din povești.”
Aceasta este premisa de la care a pornit studiul din 2017 realizat de Universitatea din Toronto, condus de Patricia A. Ganea.
Cum s-a desfășurat studiul și care au fost rezultatele
Surprinzător, această idee nu a fost testată de niciun studiu până la acesta, iar cercetătorii de la Universitatea din Toronto au testat un grup de 96 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani, fete și băieți, pentru abilitatea de a împărți și a fi generoși.
Preșcolarii au fost împărțiți în 3 grupuri egale. Primului grup i s-a citit o poveste cu personaje umane, celui de-al doilea aceeași poveste cu personaje animale cu trăsături umane iar cel de-al treilea, grupul de control, a avut ca lectură o carte neutră, despre semințe.
Rezultatele au fost surprinzătoare, având în vedere credința generală despre beneficiile poveștilor cu animale.
După ce au ascultat povestea cu personaje umane, copiii au devenit mai generoși în vreme ce copiii din grupul de control ca și din cel cu personaje antropomorfizate, au devenit mai egoiști.
Astfel, contrar credinței generale, cărțile ce conțin personaje umane sunt mult mai eficiente pentru promovarea comportamentelor prosociale.
Acest studiu se adaugă altora care susțin că e mai mult mai probabil ca cei mici să transfere informații din povești realistice în viața reală decât din povești fantastice. Poveștile fantastice stimulează imaginația și le fac cunoștință copiilor cu lumi fantastice, ipotetice ceea ce le poate chiar sădi dragostea de citit pentru întreaga viață.
Dr. Patricia A. Ganea, de la Institutul din Ontario pentru Studii în Educație, conducătoarea acestui studiu, a explicat astfel rezultatele studiului: „Mulți copii nu văd animalele ca fiind neapărat asemănătoare cu ei. Și astfel este mult mai puțin probabil să transpună lecțiile prosociale din povești în viața reală.”
O altă sugestie a cercetătorilor a fost ca părinții să discute cu copiii pe marginea poveștilor și să-i ajute să vadă similaritățile cu propriile vieți.
În loc de încheiere
În concluzie, citiți-le cât mai mult preșcolarilor, povești variate, realiste sau fantastice, cu personaje umane sau animale, și neapărat discutați cu ei pe marginea poveștilor.
Dar dacă vreți să le citiți o poveste care să-i inspire să aibă comportamente prosociale, să fie buni, prietenoși, generoși sau altruiști, alegeți povești cu personaje umane.
Pentru a citi studiul în totalitate, accesați acest link.
Adaugă comentariu