Cameleonul Mada se strâmbă la educatoare și la colegi

Cameleonul Mada se strâmbă la educatoare și la colegi

de Diana-Mihaela Tenciu cu ilustrații de Cristina Tudose

Obiectiv: descurajarea strâmbatului, comportament non-verbal indezirabil, manifestat de copii în societate pentru a obține atenția interlocutorului, pentru a-l provoca sau a-l pedepsi etc.

Mențiune: este important a se descifra mesajul comportamentului: uneori, mimica poate  exprima dezgustul copilului față de ceva din mediu sau poate reda un tic; alteori, nu este exclus ca un copil să își amintească și să exerseze o secvență dintr-un joc util de logopedie, care implică gimnastică facială; astfel de manifestări nu sunt ostile!

 

Săptămâna aceasta, cameleonul Mada s-a comportat diferit. Colegii lui de grădiniță nu prea înțeleg ce vrea el să le transmită. Nici doamna educatoare nu știe exact ce dorește micul Mada. Mai exact, din când în când, scoate limba sau strânge din guriță, dă din cap, se uită urât…Parcă ar și spune ceva, ar îngâna pe careva, deși el este foarte tăcut în general.

Și nuuu, nu face asta când servește masa. Atunci e ceva normal să ne folosim limbuța. Știi, noi, cameleonii, prindem hrana cu limba – poate fi vorba despre o insectă sau un viermisor. Nuu, Mada se strâmbă spre noi când nu îi convine ceva! Asta e! Dar se știe deja când ceva nu îi place – datorită pielii lui care își schimbă culoarea când este furios sau neliniștit. Acest lucru ni se întâmplă tuturor doar! Oare el nu își dă seama?! Off! Trebuie să îi explic că nu face bine! zise Gascar, prietenul cel mai bun de la grădi al lui Mada. Doamna educatoare s-a suparat pe el, iar copiii nu știu ce să mai creadă…

– Mada, Mada, vreau să îți spun ceva! Sunt aici, în copac! Vino lângă mine!

Cameleonul se cățără imediat lângă prietenul său.

– Știu că uneori nu îți place la grădiniță, îi spuse Gascar. Ai fost mai mult supărat în ultima vreme. Te-ai colorat în toate felurile… Dar scoțând limba la doamna educatoare, nu rezolvi nimic. Dânsa tot nu va ști părerea sau dorința ta. Sper să nu te trimită pe o altă insula. Eu cu cine mai fac concurs de prins greieri?

– Dar dânsa nu mă ascultă!

– Eu cred că se supără când te strâmbi și de aceea nu îți mai acordă atenție. Cum crezi că se simte? Te-ai gândit

– …jignită?

– Așa zic și eu. Ce-ar fi să vorbim mai mult, să spunem politicos ce ne-am dori – „Vă rog să…”, „Vreau să spun și eu ceva…”, „Pot să…?”?

– Și dacă răspunsul doamnei va fi tot NU?

– Păi, asta e! Acceptăm situația! Mie îmi repetă mama întruna că nu toate dorințele mele sunt posibile! Iar uneori se îndeplinesc, dar mai târziu decât îmi doresc, poate într-o altă zi sau în alt loc, cu alți cameleoni. Mai bine să ne purtam ca niște pui cu o bună educatie. Și dacă ție îți place mult să te strâmbi, hai să inventăm un joc, “De-a strâmbatul în oglindă”! Îl jucăm aici, doar noi, în copac.

– Chiar am văzut o bucată de oglindă în scorbura asta. Uite-o! Încep eu?

– Bine, zise Gascar.

– Aaah, ce e cu fața asta? Nu îmi stă chiar bine… Incearca și tu! Oooh, nici ție nu îti stă prea bine. Ai dreptate, Gascar, nu este în regulă să ne purtăm așa la grădiniță. Ne urâțim, ceilalți se pot gândi că ne doare ceva când ne schimonosim așa…

Curând cei doi prieteni au renunțat la joculeț, amuzându-se totodată că au avut curajul să-l încerce.

A doua zi, Mada i-a cerut iertare doamnei educatoare și s-au împăcat. Au stabilitit că atunci când un cameleon se supără la grădiniță, este mai bine să meargă pe creanga sa câteva minute și să își facă aer cu o frunză, pentru a se liniști. Pe urmă, când se va simți pregatit, le va vorbi calm și respectuos celorlalți, despre ceea ce l-a deranjat. Astfel se vor găsi soluții pentru fiecare problemă!

 

 

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: