Brotăcelul din fântână

Brotăcelul din fântână
scrisă de Zhuang Zhou, traducere de Tatiana Segal, ilustrații de Anita Coman

 

O broască ţestoasă din Marea de Răsărit ajunse întâmplător la o fântână.

Un brotăcel din fântână îi spuse: “Poftim înăuntru!”

Broasca ţestoasă îl întrebă mirată: “Ţi­-e bine acolo?”

“Aici sunt ca un rege. De ce să nu­-mi fie bine? Când mă arunc în apă, ea mă susţine de subsoară şi îmi ţine bărbia. Când mă las la fund, noroiul îmi gâdilă labele. Seara, când nu mai am chef să stau în apă, ies şi sar pe marginea fântânii. Dorm într­-o spărtură din zidărie şi visez tot felul de ciudăţenii. În zori, ţopăi încoace şi-­n colo pe lângă fântână şi uite­-aşa mă bucur zi de zi. Dar de privesc crabii şi mormolocii din fântână, văd că nu­-s aşa de fericiţi ca mine. Ce zici? Vii să vezi şi tu cum e?”

Broasca ţestoasă spuse: “Fântâna ta e prea mică. Nu­-ncap în ea.”

“Cum să fie mică o fântână aşa mare?!” întrebă mirat brotăcelul.

“Dacă-­i să vorbim despre ceva mare, atunci doar Marea de Răsărit e mare”, spuse broasca ţestoasă.

“Mai mare decât fântâna mea?” zise uimit brotăcelul.

Broasca ţestoasă îi răspunse: “Marea de Răsărit e şi mare şi adâncă. E mai lată de­ o mie de stânjeni şi mai adâncă de­o mie de picioare. Pe vremea împăratului Yu, în zece ani au fost nouă inundaţii, dar apele nu au crescut. Pe vremea împăratului Tang, în opt ani au fost şapte secete, dar apele nu au scăzut. Numai o asemenea mare este mare. Ce-­nseamnă fântâna ta pe lângă ea?”

Brotăcelul spuse: “Mincinosule!”

Brotăcelul nu vede mai departe de fântâna lui. Omul nu vede mai departe de ştiinţa lui. Cu cât ştii mai mult, cu atât mai bine.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: