De ce să ții un jurnal de lectură

De ce să ții un jurnal de lectură

Când auzi cuvintele „jurnal de lectură” la ce te duce gândul?

La acele fișe pe care le țineam pe vacanță când eram noi la școală (anii ’80-’90), unde trebuia să notezi cuvinte noi și să răspunzi la tot felul de întrebări? Sau, mai degrabă, la ceva mai simplu și mai jucăuș cum ar fi să ții o evidență a tuturor cărților pe care le citești?

Orice variantă ai alege, ideea jurnalului de lectură poate să te ajute să îți amintești toate cărțile pe care le-ai citit, să observi cum evoluează gusturile și preferințele tale în materie de lecturi și, de ce nu, să te ambiționeze să citești mai mult.

Cine beneficiază cel mai mult din folosirea jurnalelor de lectură

Dacă ne întrebați pe noi, oricine și toată lumea ar trebui să țină un jurnal de lectură.

Dar noi suntem subiectivi, iremediabil îndrăgostiți și amețiți de cărți😄

Pentru copiii din clasele primare, de la clasa I la a IV-a, este o metodă minunată de a îmbogăți lectura cu creativitate, imaginație, gândire critică dar, mai ales, cu obiceiul de a citi și nota ceea ce citesc. 

Acum că ne-am lămurit de ce le-ar fi util copiilor, să vedem cum ar trebui să arate, ce să cuprindă și cum să-l facem cât mai atractiv pentru copii astfel încât să mențină acest obicei pe termen lung.

Cum arată jurnalul tău de lectură

Copilul poate alege să țină un jurnal pe o agendă, un caiet sau o mapă specială care să cuprindă fișe ale tuturor lecturilor, desene, fotografii, citate sau alte obiecte legate de acea carte – cum ar fi un semn de carte.

Pe de altă parte, pentru cititorii mai avansați și mai mărișori, aceștia pot ține jurnalul pe computer, într-un document sau mai multe sau pe un blog, ori chiar un canal de YouTube unde să dedice câte un episod fiecărei cărți.

Ce trebuie să conțină jurnalul de lectură

Dacă mergeți pe varianta clasică, notatul pe hârtie, vă propunem o formă simplă, cu doar o pagină pentru fiecare carte citită unde notați schematic elementele esențiale:

 • numele cărții;
 • numele autorului;
 • numărul de pagini;
 • genul cărții: de aventuri, de groază, SF, jurnal, autobiografie, comedie etc.;
 • personajul/personajele principale;
 • personajul preferat;
 • acordă un număr de stele cărții, 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ pentru cea mai bună, descrescând până la 1⭐️ pentru cărțile care nu ți-au plăcut deloc.

Dacă aveți un cititor împătimit, avansat sau căruia, pur și simplu, îi place să analizeze și să aprofundeze lucrurile citite, iată câteva rubrici pe care le puteți adăuga pentru o variantă mai complexă a jurnalului:

 • Ce mi-a plăcut cel mai mult;
 • Ce nu mi-a plăcut;
 • Mi-ar plăcea să fiu personajul …, pentru că…;
 • Recomandă cartea unui prieten în 2 fraze;
 • Citatul sau dialogul meu preferat;
 • Ce am învățat din cartea aceasta;
 • Ce aș schimba dacă aș fi autorul;
 • Desenează/redesenează la alegere: coperta, personajul preferat, o scenă din carte, un peisaj din carte.

În loc de final

Să nu uităm esența acestei activități: să fie atât distractivă cât și utilă și să-l ajute pe copil să integreze lectura în programul lui de zi cu zi. 

Pentru mai multe activități și jocuri pentru a-l ajuta pe școlarul tău să iubească lectura, accesează linkul. 

Noi credem că obișnuința notării într-un jurnal de lectură este, de asemenea, menită să îl facă pe copil să se gândească mai profund la mesajul cărții, la ceea ce simte vizavi de carte, personaje ori acțiune, la modul în care se identifică cu personajele și, în general, îl ajută să-și dezvolte înțelegerea și gândirea critică.

În plus, să vezi cum se umplu paginile și se înmulțesc cărțile citite, pot da un sens al mândriei și o încredere în propriile forțe oricui, nu doar unui copil, ceea ce va fi o recompensă în sine și o motivație și mai mare de a continua.

Pentru a descărca varianta Pdf a jurnalului de lectură, accesați acest link.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: