Revenim cu cea de-a doua parte a articolului cu activități distractive și educative pentru copilașii iubitori de animale și povești – sau povești cu animale.
Pregătiți-vă buna dispoziție și cheful de joacă pentru că urmează o serie de ghicitori, jocuri cu întrebări, jocuri senzoriale și altele.
Aici puteți citi și prima parte a articolului ce cuprinde un bingo printabil, un joc de mimă și alte activități surpriză.
Ghicește animalul
Curiozitatea copiilor este fără margini iar acest joc cu întrebări este perfect pentru micii curioși.
Iată cum se joacă: fiecare jucător se gândește la un animal. Apoi jucătorii își pun întrebări, pe rând, pentru a afla care este animalul la care s-a gândit coechipierul de joc.
Atenție: întrebările trebuie să fie formulate astfel încât răspunsurile să fie numai DA sau NU. Doar acestea.
Pare un joc copilăresc dar poate da de furcă și unui adult. Trebuie să fii atent la ce-au întrebat toți jucătorii și la ce răspunsuri s-au dat pentru a putea acumula indicii care să te conducă la aflarea animalului.
Ghicitori cu și despre animale
Prieteni pe lângă casă,
Umblă sus pe masă
Când se întâlnesc,
Rău se mai sfădesc!
_________________________________________
Cumetrița cea șireată
Vine-adesea prin vecini
Și-amatoare se arată
De a cumpăra găini!
___________________________________________
Mândru și încoronat,
Prin poieni este-mpărat!
____________________________________________
E fricosul cel mai mare
Iute-aleargă-n depărtare,
Dar la morcov de îl chem,
Vine, doar să-i fac un semn!
____________________________________________
Motan cu blana tărcată
Și cu coada mult scurtată
La urechi-are agățați
Doi cercei catifelați!
____________________________________________
Nu e bou dar coarne are
Duce casa în spinare.
______________________________________________
În cojoc întors pe dos
Mormăind morocănos,
Umblă pustnic prin pădure
După miere, după mure
_________________________________________________
Dacă vreți să citiți mai multe ghicitori, avem un articol plin de astfel de ghicitori în imagini și unele speciale, de autoorganizare.
Desenează umbrele animalelor la soare

Acum că soarele e generos cu noi, am descoperit o activitate care-i va ține ocupați pe cei mici în timp ce-și iau porția zilnică de vitamina D.
Aveți nevoie de: câteva figurine de animale (opțional cărămizi de lego, de lemn și copăcei pentru crearea mediului), o foaie de hârtie și creion negru dar și creioane colorate sau carioci. Și soare, evident!
Ghicește cartea după personaj
Știați că un copil de 4 ani pune zilnic peste 400 de întrebări?
Și ca să mai răsuflăm și noi, părinții, ne-am gândit la un joc în care noi punem întrebările. Și dacă tot suntem la tema animale, vă propunem un joc cu întrebări-indicii despre animale și cărți.
Întrebările pot fi variate în funcție de creativitatea și imaginația voastră. De exemplu, puteți pune întrebări pentru ca cel mic să ghicească numele cărții sau numele personajului, sau familia de animale căreia îi aparține un personaj sau altul sau poate acțiunea.
Dacă vă simțiți neinspirați, iată un exemplu simplu pe baza cărții Numele meu este Bruno, pe care o puteți asculta lecturată chiar de autoare.
Cine este cea mai bună prietenă al lui Bruno, protagonistul poveștii Numele meu este Bruno?
Care este desertul preferat al lui Bruno? Tarta cu magiun sau plăcinta cu mere?
Animale înșirate pe bandă
Multor copii mici le place să înșire bandă adezivă prin casă (spre disperarea părinților). Iar iubitorii de animale se joacă cu figurinele animăluțe răsturnate prin… toată casa!
Noi am combinat cele 2 obiceiuri de mai sus într-un singur joc și vi-l propunem și vouă. Ajutați-i pe copii să traseze linii cu bandă adezivă de hârtie (pentru a nu lăsa urme) unde să înșire figurinele cu animale.
Sau, mai bine, pentru și mai multă ordine pot face pătrate sau alte forme geometrice care să reprezinte țarcuri sau grajduri pentru animăluțe.
Joc senzorial – caută animalul în sac
Nu puteam încheia acest articol fără un joc senzorial, dedicat simțului tactil.
Aveți nevoie de:
- un săculeț netransparent (de lână de sac e potrivit sau dintr-un material mai gros de genul catifelei);
- mai multe figurine mici de animale;
- opțional: diverse obiecte mici, de texturi diferite.
Acest joc de recunoaștere a obiectelor doar folosindu-ne de pipăit este foarte amuzant pentru cei mici dar și foarte util căci explorarea prin intermediul simțurilor este strâns legată de dezvoltarea cerebrală, în copilăria mică.
Se poate juca în mai multe variante, o alegeți pe cea care vă place mai mult sau le încercați alternativ.
Prima variantă ar fi să-i arătați copilului obiectele înainte de a le băga în sac și apoi să îl rugați să scoată unul anume. (Scoate din sac câinele/ calul/ girafa/ figurina lego etc. )
O altă variantă ar fi să introduceți în sac obiecte de diverse texturi și să-l rugați să scoată obiectele în funcție de asta. De exemplu: scoate obiectul pufos; găsește obiectul ascuțit; scoate obiectul neted etc.
Care e activitatea ta preferată din cele peste 10 propuse?
În final vă provocăm să ne lăsați un mesaj pe blog sau pe pagina de Facebook unde să ne spuneți care a fost activitatea cea mai îndrăgită de copilul tău dintre cele peste 10 propuse de noi în cele 2 părți ale articolului.
De asemenea, ne-ar ajuta să aflăm ce alte activități cu și despre cărți și povești v-ar mai fi utile pentru o vară plină plină de distracție, timp de calitate în familie și povești minunate.
Adaugă comentariu