Peste 10 activități cu animale – inspirate de cărți – partea a 2-a

Peste 10 activități cu animale – inspirate de cărți – partea a 2-a

Revenim cu cea de-a doua parte a articolului cu activități distractive și educative pentru copilașii iubitori de animale și povești – sau povești cu animale.

Pregătiți-vă buna dispoziție și cheful de joacă pentru că urmează o serie de ghicitori, jocuri cu întrebări, jocuri senzoriale și altele.

Aici puteți citi și prima parte a articolului ce cuprinde un bingo printabil, un joc de mimă și alte activități surpriză.

Ghicește animalul

Curiozitatea copiilor este fără margini iar acest joc cu întrebări este perfect pentru micii curioși.

Iată cum se joacă: fiecare jucător se gândește la un animal. Apoi jucătorii își pun întrebări, pe rând, pentru a afla care este animalul la care s-a gândit coechipierul de joc.

Atenție: întrebările trebuie să fie formulate astfel încât răspunsurile să fie numai DA sau NU. Doar acestea.

Pare un joc copilăresc dar poate da de furcă și unui adult. Trebuie să fii atent la ce-au întrebat toți jucătorii și la ce răspunsuri s-au dat pentru a putea acumula indicii care să te conducă la aflarea animalului.

Ghicitori cu și despre animale

Prieteni pe lângă casă,

Umblă sus pe masă

Când se întâlnesc,

Rău se mai sfădesc!

_________________________________________

Cumetrița cea șireată

Vine-adesea prin vecini

Și-amatoare se arată

De a cumpăra găini!

___________________________________________

Mândru și încoronat,

Prin poieni este-mpărat!

____________________________________________

E fricosul cel mai mare

Iute-aleargă-n depărtare,

Dar la morcov de îl chem,

Vine, doar să-i fac un semn!

____________________________________________

Motan cu blana tărcată

Și cu coada mult scurtată

La urechi-are agățați

Doi cercei catifelați!

____________________________________________

Nu e bou dar coarne are

Duce casa în spinare.

______________________________________________

În cojoc întors pe dos

Mormăind morocănos,

Umblă pustnic prin pădure

După miere, după mure

_________________________________________________

Dacă vreți să citiți mai multe ghicitori, avem un articol plin de astfel de ghicitori în imagini și unele speciale, de autoorganizare.

Desenează umbrele animalelor la soare

activități animale 2
Credit imagine: Pinterest

Acum că soarele e generos cu noi, am descoperit o activitate care-i va ține ocupați pe cei mici în timp ce-și iau porția zilnică de vitamina D.

Aveți nevoie de: câteva figurine de animale (opțional cărămizi de lego, de lemn și copăcei pentru crearea mediului), o foaie de hârtie și creion negru dar și creioane colorate sau carioci. Și soare, evident!

Ghicește cartea după personaj

Știați că un copil de 4 ani pune zilnic peste 400 de întrebări?

Și ca să mai răsuflăm și noi, părinții, ne-am gândit la un joc în care noi punem întrebările. Și dacă tot suntem la tema animale, vă propunem un joc cu întrebări-indicii despre animale și cărți.

Întrebările pot fi variate în funcție de creativitatea și imaginația voastră. De exemplu, puteți pune întrebări pentru ca cel mic să ghicească numele cărții sau numele personajului, sau familia de animale căreia îi aparține un personaj sau altul sau poate acțiunea.

Dacă vă simțiți neinspirați, iată un exemplu simplu pe baza cărții Numele meu este Bruno, pe care o puteți asculta lecturată chiar de autoare.

Cine este cea mai bună prietenă al lui Bruno, protagonistul poveștii Numele meu este Bruno?

Care este desertul preferat al lui Bruno? Tarta cu magiun sau plăcinta cu mere?

Numele meu este Bruno în lectura autoarei

Cât #stămAcasă, poveștile ne sunt de mare ajutor, o sursă de bucurie și de speranță. Azi am invitat-o pe Cristina Dumitru-Călinoiu, autoarea cărții Numele meu este Bruno, să ne citească. Haideți alături de noi să-l cunoașteți pe Bruno prin intermediul biografiei povestite chiar de el!

Publicată de Editura Cutiuța cu povești pe Joi, 26 martie 2020

Animale înșirate pe bandă

Multor copii mici le place să înșire bandă adezivă prin casă (spre disperarea părinților). Iar iubitorii de animale se joacă cu figurinele animăluțe răsturnate prin… toată casa!

Noi am combinat cele 2 obiceiuri de mai sus într-un singur joc și vi-l propunem și vouă. Ajutați-i pe copii să traseze linii cu bandă adezivă de hârtie (pentru a nu lăsa urme) unde să înșire figurinele cu animale.

Sau, mai bine, pentru și mai multă ordine pot face pătrate sau alte forme geometrice care să reprezinte țarcuri sau grajduri pentru animăluțe.

Joc senzorial – caută animalul în sac

Nu puteam încheia acest articol fără un joc senzorial, dedicat simțului tactil.

Aveți nevoie de:

  • un săculeț netransparent (de lână de sac e potrivit sau dintr-un material mai gros de genul catifelei);
  • mai multe figurine mici de animale;
  • opțional: diverse obiecte mici, de texturi diferite.

Acest joc de recunoaștere a obiectelor doar folosindu-ne de pipăit este foarte amuzant pentru cei mici dar și foarte util căci explorarea prin intermediul simțurilor este strâns legată de dezvoltarea cerebrală, în copilăria mică.

Se poate juca în mai multe variante, o alegeți pe cea care vă place mai mult sau le încercați alternativ.

Prima variantă ar fi să-i arătați copilului obiectele înainte de a le băga în sac și apoi să îl rugați să scoată unul anume. (Scoate din sac câinele/ calul/ girafa/ figurina lego etc. )

O altă variantă ar fi să introduceți în sac obiecte de diverse texturi și să-l rugați să scoată obiectele în funcție de asta. De exemplu: scoate obiectul pufos; găsește obiectul ascuțit; scoate obiectul neted etc.

Care e activitatea ta preferată din cele peste 10 propuse?

În final vă provocăm să ne lăsați un mesaj pe blog sau pe pagina de Facebook unde să ne spuneți care a fost activitatea cea mai îndrăgită de copilul tău dintre cele peste 10 propuse de noi în cele 2 părți ale articolului.

De asemenea, ne-ar ajuta să aflăm ce alte activități cu și despre cărți și povești v-ar mai fi utile pentru o vară plină plină de distracție, timp de calitate în familie și povești minunate.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: