Provocarea lecturii… pe dos!

Provocarea lecturii… pe dos!

Pe 31 ianuarie se sărbătorește Ziua pe dos, o zi în care ne este permis să răsturnăm toate regulile, o zi în care să ne luăm mai puțin în serios și să facem toate lucrurile altfel… mai exact, PE DOS!

Se pare că acest obicei are o istorie îndelungată, mult mai îndelungată decât numele însuși, o istorie întâlnită în numeroase culturi.
Însă cea mai cunoscută este sărbătoarea Saturnalia din Roma antică, o zi când toate normele sociale erau date peste cap. Jocurile de noroc nu mai erau interzise, iar stăpânii își serveau sclavii la masă în timp ce aceștia din urmă puteau să-și exprime liber părerile, fără a risca să fie pedepsiți.

Cum sărbătorim ziua pe dos?

Haideți să revenim în zilele noastre și să ne gândim cum am putea face din această zi una amuzantă, în care să ne eliberăm de banalul normal.
Putem începe de dimineață să ne îmbrăcăm cu hainele pe dos sau chiar cu încălțările invers (atenție să nu vă împiedicați) și să întâmpinăm pe toată lumea cu „La revedere” sau „Noapte bună” în loc de „Bună dimineața!”Iar un mic dejun neobișnuit cum este pizza ar fi minunată pentru o zi ca aceasta!

Pentru că noi iubim cărțile și lectura, ne-am pus la contribuție mintea pe dos și am conceput o serie de provocări pentru copii, în special, dar nu numai, pentru o zi fericită de lecturi pe dos!

Provocări de lectură… pe dos!

Dacă ești părinte, ca și mine, și îți dorești să crești un copil care iubește lectura, ai observat cu siguranță cât de mult le plac celor mici lucrurile neobișnuite, lucrurile altfel, cu un dram de amuzament, voioșie și neseriozitate. Așa că această provocare li se potrivește perfect copiilor fie ei la grădiniță sau la școală.

Să începem!

  • Citiți dimineața când vă treziți! Toată lumea citește seara, la culcare, dar azi e ok să încercați ceva diferit! Dacă trebuie să plecați la școală și nu gășiți timpul pentru citit, puteți încerca în weekend sau în vacanță.
  • Citiți-vă numele sau orice cuvânt (nume de carte, mîncare, oraș etc.) invers. Astfel că Marc devine Cram iar ziua pe dos devine sod ep auiz. Poate vă mai amintiți de emisiunea Feriți-vă de măgăruș alias Ăv ițiref ed șurăgăm, acolo am întâlnit acest concept interesant în urmă cu peste 20 de ani.
  • Spuneți o poveste de la sfârșit la început. Tocmai ați terminat de citit o carte sau de văzut un film bun și vreți să-l recomandați unui prieten? Încercați să-i spuneți despre ce-a fost vorba de la coadă la cap!
  • Citiți în oglindă! Măcar titlul cărții încercați să-l descifrați privind în oglindă!

Știați că Leonardo da Vinci și-a scris notițele invers, folosind scrierea în oglindă?

  • Începeți cu finalul! Știu că trebuie să începi cu începutul, și niciodată, niciodată să nu citești finalul… strici surpriza! Ei, din când în când e atât de amuzant să încalci regula asta, așa că, vă rog, citiți sfârșitul mai întâi.
  • Scrieți mesaje prietenilor sau familiei, folosind cuvintele invers, de la sfârșit la început. De exemplu, !iubesc te, !minunată o cină fost a, !eu fost am nu. Acum nu vă mai rămâne decât să vă amuzați văzându-i cum se chinuie să descifreze ce ați vrut să ziceți.
  • Citiți cu picioarele în sus și capul în jos! Poate fi chiar amuzant, am câțiva prieteni care fac asta ca regulă. Aveți grijă să n-amețiți, totuși.
  • Inversați rolurile în poveste! În povestea voastră preferată un prinț pe cal alb o salvează pe prințesă de dragon? Gândiți-vă cum ar fi ca prințesa să-l salveze pe prinț sau poate chiar pe dragon de prințul cel fioros și neiertăror!

În loc de concluzie – un nou început!

Aceste provocări ne aduc aminte, dacă am uitat între timp, să nu ne mai luăm așa de mult în serios, să nu uităm să ne jucăm și să ne amuzăm pentru a sparge rutina de zi cu zi. Copiii se pricep cel mai bine la joacă așa că lor le va veni această zi ca o mănușă!

 

 

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: