Povestea Bookisit și cum a fost prima ediție

Povestea Bookisit și cum a fost prima ediție

Dacă nu știi ce-i Bookisit, nu-i nimic, îți dezvăluim noi imediat și-ți facem și o promisiune fermă: o să tot auzi de el de-acum înainte.

Bookisit este un târg de cărți pentru copii și adolescenți, recitite, refolosite… ce să mai, la mâna a doua. Prima ediție a târgului a avut deja loc pe 25 noiembrie, în București, la Bistro Therapy.

Cum a pornit totul

Poate vă întrebați cine este în spatele Bookisit? Și, până la urmă, de unde toată povestea aceasta?

Totul a pornit de la o idee a două cititoare entuziaste, Cristina Dumitru-Călinoiu și Ramona Cantaragiu cărora li s-a alăturat o mare iubitoare de copii și cărți pentru copii, Adina Giurgea.

bookisit organizatoriCristina este în timpul zilei bibliotecară model la Biblioteca Metropolitană București, filiala pentru copii și tineret “Ion Creangă” și în timpul nopții o mare devoratoare de proză scurtă și poezie din Republica Moldova.

Ramona joacă rolul de copil sub acoperire la Editura Cutiuța cu povești și la Academia de Studii Economice, iar în timpul liber se delectează cu lecturi pentru copii mari și mici.

Adina este mama a doi copii năzdrăvani – devoratori de cărți și povești – organizează ateliere de lectură și joacă, scrie articole pentru părinți și povești pentru copii.

Susținătorii Bookisit

Bookisit nu ar fi devenit realitate fără susținerea câtorva oameni faini care au înțeles frumusețea proiectului pe când era doar o idee.

Andreea Grigore de la Therapy s-a dovedit o gazdă primitoare și ne-a oferit oportunitatea de a organiza târgul într-un spațiu familiar nouă unde ne petrecem multe din orele noastre libere. Therapy pentru noi este un spațiu prietenos unde, de trei ani de zile, echipa de la Cutiuța cu povești se întâlnește aproape săptămânal pentru a pune la cale noi povești.

Alex Icodin de la Open View Studio avut răbdare cu noi și ne-a ajutat să ne găsim un nume potrivit. Informații din culise: trebuia să ne cheme kidlit… no comment!

Pe lângă nume, Alex și-a folosit talentul în arta caligrafiei pentru a ne face cel mai fantastic logo care exprimă exact ce vrem să însemne târgul: o mică comunitate formată în jurul ideii de a recicla cărțile prin identificarea de noi cititori.

Ema de la Ema La Școala, Cristina de la Caietul Cristinei și Anca de la Anca și cărțile și-au mobilizat comunitățile pentru a ne ajuta să ducem vestea cu privire la târg cât mai departe.

Deși nu apare pe materialele de promovare, aș vrea s-o menționez pe prietena noastră, blogger și mare iubitoare de cărți, Laura Frunză.

Le mulțumim tuturor că ne-au sprijinit încă de la început și au pus umărul … mai bine zis, vorba, recomandarea sau distribuirea, la prima ediție a evenimentului Bookisit.

Până la deschidere mai e puțin… cum atragem vizitatorii?

bookisit stand cărțiPentru noi, organizatorii, mari iubitoare de cărți pentru copii, era foarte clar că evenimentul va fi un succes. Cine nu și-ar dori să petreacă o zi friguroasă de sfârșit de noiembrie, la căldură, înconjurat de cărți, de mulți oameni, copii și ateliere care mai de care mai faie?

Dar ne-a șoptit nouă cineva că nu toată lumea gândește ca noi (cine-ar fi crezut?) și atunci am pus la cale un plan.

Pentru a-i atrage pe părinți am organizat 3 ateliere pentru copiii de la 3 la 12 ani, plus o măsuță de meșterit semne de carte, pe tot parcursul evenimentului, „să plece lumea cu o amintire de la noi”, ne-am zis.

Apoi am pus în mișcare încă un mecanism de promovare, pe lângă oamenii minunați menționați mai sus, care să ducă vestea în cele… 4 zări ale Capitalei, la vizitatorii interesați.

Astfel dorim să le mulțumim pentru implicare: Bookblog, filmecărți, Ani de școală, BookNation, 4 Arte, Gokid și Inefabil.

A sosit și ziua cea mare

După mai bine de o lună de muncit la acest proiect, în sfârșit a venit ziua de 25 noiembrie… ora 11.00, ora de deschidere a târgului.

bookisitToate pregătirile erau gata, locația era decorată, toată lumea cu însemnele Bookisit la piept, expozanții cu mesele încărcate de cărți și jucării, iar noi fixam ușa cu privirea să vedem când sosește primul vizitator. Din fericire, chiar la ora 11 fix, prima familie și-a făcut apariția. După care încă una și încă una… forfotă mare, ochi plini de uimire și încântare.

bookisit părintele îi citește copilului

Pffffiu, acum puteam răsufla ușurate. Mai puțin Adina, urma atelierul ei de lectură și joacă iar emoțiile tot nu-i dădeau pace.

Atelierul de lectură și joacă susținut de Adina Giurgea

bookisit atelier de lectură

Pe listă erau înscriși 6 copilași, în realitate ne-am trezit cu vreo 13-14 prichindei entuziaști și curioși.

După ce ne-am strâns în cerc pe pernuțe, Adina s-a prezentat și i-a îndemnat și pe copilași să facă la fel, a început lectura plină de suspans despre puiul de Gruffalo care se aventurează singură într-o noapte de iarnă vântoasă… prin pădurea neagră și deasă.

Puiul lui Gruffalo, de Julia Donaldson e o carte superbă de iarnă, despre curaj, istețime și depășirea temerilor. După lectura expresivă presărată de replicile haioase și pline de înțeles ale copiilor, aceștia au primit personajele din poveste decupate și lipite pe un băț, fie au avut șansa să le confecționeze chiar ei. Cei mai răbdători au stat pe pernuțe, au decupat cu perseverență și atenție personajul ales, l-au lipit pe băț și, sperăm, acasă au inventat alte povești palpitante inspirate de animăluțele pădurii.

Atelierul de Sfârleze și titirezi susținut de Mădălina Bubu

bookisit atelier sfârleze și titirezi

Atelierul organizat de Mădălina de la Alb a fost unul inedit și jucăuș. Nu e nevoie s-o spunem noi, se citește pe fețele copilașilor prezenți.

Copiii au construit titirezi, i-au pictat sau colorat, și cel mai important, i-au învârtit din nou și din nou.

Atelier „Antrenează-ți mintea”, cu Adina Giurgea

bookisit atelier antrenează-ți mintea

Deși era o oră (16.30) cam obositoare când mintea noastră ar fi vrut să ia o pauză și să intre-n hibernare, colega noastră și-a făcut curaj (trăiască cappuccino) și a purces la ultimul atelier al zilei. Într-o atmosferă relaxată și prietenoasă, Adina le-a povestit copiilor mai mari prezenți despre minunatul lor creier care se dezvoltă, crește și se modifică în fiecare secundă. Au aflat și despre faptul că ei, și noi, cu toții, suntem neurosculptori și că e bine să facem greșeli.

DA, ați auzit bine. E grozav să facem greșeli. Creierul nostru învață și se dezvoltă inclusiv când facem greșeli. Copiii au fost provocați să găsească motive pentru care e bine să faci greșeli. Și au găsit unele la care nici organizatorul atelierului nu se gândise…

Pe cine-am uitat…

Nu putem să nu menționăm cele 3 voluntare care ne-au ajutat pe tot parcursul evenimentului. Pentru împărțit zâmbete și meșterit semne de carte împreună cu cei mici, le mulțumim Alexandrei Smarandache și Rebecăi Rupa (care a împletit și niște codițe superbe fetelor) iar pentru fotografii Cristinei Enescu.

Cum rămâne cu bookisit, mai faceți?

bookisit copil la standCam aceasta a fost întrebarea cheie a zilei noastre de târg. Fie ei expozanți, colaboratori sau vizitatori, toți ne întrebau când ne vedem data viitoare la #bookisit… CURÂND, dragilor, curând.

DA, vom organiza și alte ediții Bookisit, lăsați-ne puțin să ne tragem sufletul, să ne încărcăm bateriile și să adunăm niscaiva inspirație.

Apropo de inspirație, în loc de concluzie, vă lăsăm mesajul unuia dintre expozanții de la târg.

bookisit copii distrându-se„În primul rând, vreau să îți mulțumesc. Ție și colegelor tale. A fost prima oară când am participat la un târg ca expozant și mi-a plăcut maxim să văd atâția copii răsfoind cărți, cerând să li se citească, bucurându-se de ilustrații și povești.
În al doilea rând vreau să vă rog să mai organizați și să mă înscrieți deja pe lista de participanți. Am întâlnit părinți pasionați ca și mine, am adăugat cărți la wishlist-ul meu, am avut ocazia să răsfoiesc cărți pe care mi le doream, am cumpărat… 
Dar cred că cel mai mult mi-a plăcut să interacționez cu atâția oameni care au același hobby ca și mine. Așa că, vă rog să mă anunțați când stabiliți evenimentul viitor”.

Cecilia

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: