Peste 20 de activități livrești distractive pentru zilele cu școli închise

Peste 20 de activități livrești distractive pentru zilele cu școli închise

Dacă sunteți iubitori de cărți și lectură așa cum suntem și noi, o să folosiți această perioadă (nedeterminată deocamdată) pentru a citi cât mai mult.

Cunoaștem copii care se pierd în câte o carte și nu se lasă până n-o termină dar și mulți alții care citesc pentru că trebuie, și atunci citesc cu ceasul lângă ei, cum au terminat minutele obligatorii (sau paginile), se opresc și se apucă de altceva.

În oricare din cele 2 extreme ar fi copiii voștri, sau pe undeva la mijloc, noi ne-am gândit la diverse activități distractive și, în același timp, educative, pentru a-i ajuta să intre cât mai mult și mai des în lumea poveștilor.

Magia poveștilor dincolo de lectura propriu-zisă

Poveștile ne sunt benefice nu doar când le ascultăm ci și – sau, mai ales – când le inventăm. A spune povești este o artă, dar se poate învăța și exersa. Cel mai important ingredient este imaginația iar copiii îl au din plin, fără mari eforturi. Așa că încurajați-i să spună povești, mai simple sau mai complexe, să vă povestească o carte, un film, un clip video, un vis sau o poveste pe care le-ar plăcea s-o ecranizeze.

Povestirea are multe beneficii, printre care menționăm îmbunătăţirea capacităţii de concentrare pe perioade îndelungate, memoria și exprimarea îmbunătăţite precum și crearea de conexiuni, sporind imaginaţia şi încrederea în sine.

Iată câteva idei pentru a-i provoca pe copii să spună povești:

 • jocuri precum Dixit;
 • cuburile cu povești;
 • în lipsa acestora, scrieți pe bilețele (6-9-12 sau mai multe) mai multe cuvinte aleatorii și alegeți din ele câteva pe baza cărora să spuneți o poveste;
 • povestiri după imagini. Există acum cărți doar cu imagini, iar copilul poate să inventeze o poveste diferită pe baza lor de câte ori o citește, concentrându-se, de fiecare dată, pe anumite detalii.
 • ascultați povești în variantă audio, găsiți o colecție impresionantă de povești clasice produse de Teatrul Național Radiofonic sau pe site-ul Radio România Cultural.

Recomandă o carte unui prieten

Unul din cele mai bune moduri de a învăța ceva este să încerci să dai mai departe ceea ce ai asimilat deja. Asfel că un exercițiu util și uneori amuzant, poate fi recomandarea unei cărți sau a unui film.

Rugați-l pe copil să recomande – în orice formă se simte mai confortabil, în scris, povestit sau filmuleț pe youtube (că tot trăim în era digitală) – cartea lui preferată sau cea mai recentă carte citită.

Faceți un joc din citit

Dacă ai primi o listă de lecturi despre care nu știi mare lucru – și nu știi dacă o să-ți placă sau nu- sau o serie de provocări sub forma unui joc, ce-ai alege?

Noi am alege cu siguranță jocul și credem că și juniorul tău astfel că vă prezentăm mai jos o selecţie de sugestii foarte interesante, dinamice şi diverse care ar face orice copil să citească din proprie iniţiativă:

 • o vânătoare de comori cu indicii din aceeaşi carte sau acelaşi fragment (poate fi organizată şi în casă sau curte);
 • citeşte o poveste înlocuind numele personajului principal cu numele tău;
 • montează un cort dintr-un cearşaf şi citeşte sub el;
 • citeşte la lumina lumânării, cu lanterna sub plapumă (nu-i aşa că ne trezeşte amintiri?) sau la lumina unei veioze;
 • citeşte în locuri inedite: un fotoliu comod, într-un hamac, într-un leagăn. Puteți încerca și pe toaletă dar nu mai e așa inedit 😁🙃😉
 • citeşte texte diverse ca stil: un articol dintr-o revistă, o poezie, o reţetă, instrucţiunile unui joc, un fragment din cartea mamei sau tatălui, etc.
 • citeşte o carte şi desenează coperta sau personajele ori una din întâmplări. Ai putea chiar să faci o reclamă acelei cărţi. Sau să scrii o recomandare pentru unul din colegi, prieteni, cum am scris mai sus.
 • citeşte o poveste şi reinventează finalul sau fă o continuare;
 • citeşte aceeaşi carte cu un adult (părinte sau nu) şi dezbateţi pe marginea ei;
 • citește altfel: dimineața la trezire ca un început minunat al unei zile când nu trebuie să te dai jos din pat la oră fixă;

Ține un jurnal de lectură

jurnal de lectură, exemplu

Pentru copiii din clasele primare, de la clasa I la a IV-a, este o metodă minunată de a îmbogăți lectura cu creativitate, imaginație, gândire critică dar, mai ales, cu obiceiul de a citi și nota ceea ce citesc. 

Noi credem că obișnuința notării într-un jurnal de lectură este, de asemenea, menită să îl facă pe copil să se gândească mai profund la mesajul cărții, la ceea ce simte vizavi de carte, personaje ori acțiune, la modul în care se identifică cu personajele și, în general, îl ajută să-și dezvolte înțelegerea și gândirea critică.

În plus, să vezi cum se umplu paginile și se înmulțesc cărțile citite, pot da un sens al mândriei și o încredere în propriile forțe oricui, nu doar unui copil, ceea ce va fi o recompensă în sine și o motivație și mai mare de a continua.

Pentru a afla mai multe despre cum să arate și ce să conțină un jurnal de lectură și pentru a descărca fișe gata de folosit – atât pentru o variantă simplă cât și pentru una mai complexă a jurnalului de lectură – accesați articolul nostru aici.

Dacă acum înveți să citești, această sugestie este pentru tine

Pentru copilașii din clasele pregătitoare și întâi care sunt foarte la început, un exercițiu incredibil de bun este să-i citească cățelului, pisicii, papagalului, ba chiar și peștelui din acvariu. Pentru că ei se vor bucura și îi vor zâmbi, fără să îl judece sau să îl corecteze, încercați dacă nu credeți. Dacă vreți să vedeți un astfel de exemplu, pentru a-i da curaj și încredere în sine propriului copil, noi am făcut un astfel de video, îl puteți viziona aici.

Mesaj pentru toți copiii: citiți orice, oriunde!

Lectura nu se rezumă la cărți sau literatură de un anumit nivel și consistență. În schimb, încurajați-i pe copii să citească orice.

Citiți pliantele sau revistele de prin casă, ziarul local, meniul online (acum mersul la restaurant nu e recomandat), pliantele de la muzeu sau de la castelul pe care l-ați vizitat și pe care sigur le-ați adus cu voi din ultimele vacanțe. Ajutați-l pe copil să citească o hartă.  Rugați-l să vă ajute să scrieți un bilet sau un email cuiva drag. Poate și o scrisoare. La fel, să le citească.  Toate aceste experiențe, cu cât sunt mai diverse, cu atât îl familiarizează pe copil cu lumi diverse, cu tipuri de limbaj divers, îl îmbogățesc ca experiență și ca percepție.

Pentru părinții de copii mici

Dacă ai un copil mic care nu știe încă să citească, cel mai frumos cadou pe care i-l poți face este să-i citești zilnic.  Și să te joci cu el. Să inventați povești și să le spuneți. Poate vă și filmați în timp ce faceți asta sau puneți în scenă o poveste sau alte și alte modalități prin care îl ajuți pe copilul mic să iubească lectura.

Ne-ar plăcea să ne scrieți în comentarii care activitate v-a plăcut cel mai mult și ce povești minunate mai citiți.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: