Cum să creşti un copil care iubeşte lectura?

Cum să creşti un copil care iubeşte lectura?

Cititul este esenţial pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. Mai mult, a le citi copiilor şi a discuta despre poveşti şi cărţi cu ei este cea mai bună metodă de a creşte IQ-ul copiilor şi a le sădi dragostea de lectură.

Cu toţii ne dorim copii care să iubească cititul şi cărţile, să le asocieze cu bucuria şi învăţarea, cu magia descoperirii de lumi noi. Cu toate acestea, tentaţiile tehnologiei şi recompensele imediate pe care le aceasta le oferă plus multitudinea de activităţi pe care le au copiii noştri la îndemână, plasează cititul într-un con de umbră.

Majoritatea părinților sunt de acord că dragostea de cărți este direct corelată cu succesul în viață, iar studiile susțin această legătură. Este incontestabil că generația actuală citește mai puțin, iar o informaţie şocantă pe care am citit-o este că 1 din 5 copii se simte rușinat să fie văzut cu o carte în mână (conform unui studiu din SUA).  Dragostea de lectură nu este ceva ce poate fi insuflat copiilor odată ce au învăţat să citească, la vârsta şcolară, ci este un proces care se construieşte şi se modelează în ani de zile. Din păcate, timpul dedicat de părinţi pentru a le citi copiilor a scăzut considerabil în ultimele decenii, iar aproximativ un sfert din părinţii americani le dau copiilor mici dispozitive mobile la culcare, în locul poveştii.

Soluţii concrete pentru creşterea unor devoratori de cărţi

Evident soluţii există iar noi v-am pregătit 11 idei şi strategii clare pentru a-i sădi dragostea de lectură copilului vostru. Fiecare părinte în parte va decide asupra metodelor pe care să le implementeze în propria familie, în funcţie de preferinţele, principiile şi valorile în care crede.

 1. Citiţi-i cu glas tare copilului de la o vârstă fragedă. Cititul cu glas tare favorizează apropierea de copil, dezvoltarea limbajului şi conexiunea dintre diferite părţi ale creierului copilului. Găsiţi aici un articol pregătit de noi despre modul în care cărţile ilustrate, poveştile audio sau desenele animate influenţează conexiunile între diversele părţi ale creierului. O să vă spuneţi că la 1 an nici nu înţelege ce-i citiţi sau că nu pare interesat şi nu are răbdare să vă asculte. Insă, cu fiecare carte citită şi fiecare interacţiune cu cărţile în plus, îl veţi ajuta să-şi dezvolte aceste abilităţi care îi lipsesc ÎNCĂ, stimulându-i atenţia, răbdarea şi limbajul.
 2. Faceţi din ora de lectură o rutină zilnică. Indiferent de momentul zilei când puteţi să-i citiţi copilului – unii citesc în fiecare seară, la culcare, alţii dimineaţa la micul dejun, alţii vor să citească ca şi reconectare cu părinţii la revederea după grădiniţă etc. – este important să vă faceţi un obicei de a le citi copiilor, un ritual previzibil.bebeluşi - iubitori de lectură
 3. Lăsați-i cărţile la îndemână prin toată casa. Ştiţi cum arată casele iubitorilor de lectură? Oriunde te uiţi, în dormitor, în baie, în hol, în bibliotecă, pe jos, pe rafturi, pe mese sau lângă pat, găseşti întotdeauna cărţi. Organizaţi astfel casa şi pentru copii. Puneţi cărţi peste tot, la înălţimea lor, pentru ca ei să le poată deschide, răsfoi şi citi în voie oricând. Dacă vă doriţi ca toate cărţile să stea cuminţi, ordonate pe rafturi, la înălţime, departe de mânuţele şi ochii cercetători ai copiilor mici, sunt slabe şansele ca ei să iubească lectura.
 4. Construiţi o bibliotecă şi un loc special, confortabil, dedicat lecturii. Pentru a lega cititul de experienţe plăcute, confort, conectare şi relaxare, construiţi un colţ al lecturii pentru copilul vostru. Dacă are peste 3 ani, cereţi-i părerea despre ce temă sau motive să folosiţi pentru amenajarea locului – poate îi place marea şi vrea să se simtă ca pe un vapor sau vrea să-şi construiască un fort unde să citească.
 5. Citiţi într-un mod interactiv. Citiţi cu intonaţie, pe voci, folosiţi cât mai multe trucuri de actor pentru o experienţă bogată a lecturii. De asemenea, folosiţi ilustraţiile însoţitoare pentru a atrage atenţia asupra locaţiei, acţiunii, personajelor, feţelor, emoţiilor, posturii şi a oricăror detalii relevante pentru poveste. Din când în când opriţi lectura şi întrebaţi copilul dacă a înţeles, explicaţi sensul cuvintelor noi, puneţi-i copilului întrebări care-l provoacă să se pună în pielea personajului sau să-şi aducă aminte o întâmplare din viaţa lui.
 6. Faceţi activităţi inspirate din cărţiFetită - iubitori de lecturăPentru a da viaţă poveştilor şi personajelor, faceţi cât mai multe activităţi inspirate de cărţi. De exemplu, dacă citiţi despre stele şi constelaţii, dintr-o carte precum Trambulina, bat-o vina!, mergeţi la planetariu să aflaţi mai multe despre planete şi să le observaţi cu telescopul. Dacă citiţi o carte cu animale, puteţi merge la grădina zoologică sau puteţi desena, colora, decupa şi organiza o joacă pe cinste după modelul poveştii citite.
 7. Alegeţi cărţi potrivite vârstei şi nivelului de înţelegere. Ţineţi cont de vârsta micuţului, de nivelul de înţelegere a mesajului dar şi vocabularului şi de preferinţele lui în alegerea lecturilor. Dacă alegeţi cărţi prea dificile, mult peste nivelul de înţelegere al copilului, acesta îşi va pierde interesul repede ori se va angaja în alte activităţi în orele dedicate lecturii.
 8. Citiţi cărţi amuzante, pline de umor şi joacă. Ştim că părinţii îşi doresc să își înveţe copiii din cărţi să fie buni, curajoşi, empatici ori generoşi. Şi îşi mai doresc să înveţe toate cuvintele noi şi să poată să repovestească cu uşurinţă acţiunea. Însă de multe ori, tot ce-şi doresc copiii este să se amuze, să râdă şi să înveţe glume din cărţi. Fiţi flexibili şi îmbinaţi lecţiile de viaţă cu amuzamentul şi bucuria, acestea din urmă vor fi cele care îl vor face să iubească să citească şi de care îşi va aminti cu drag peste ani.
 9. Faceţi-vă abonament la bibliotecă. Copii - iubitori de lecturăSunt atât de multe cărţi frumoase pentru copii, de la poveştile clasice până la minunatele poezii ale copilăriei, scrise acum o sută de ani sau apărute de doar câţiva ani, poveşti româneşti ori străine, clasice sau contemporane. Dacă ar fi să cumpărăm toate cărţile pe care ni le dorim pentru copiii noştri sau pe care şi le doresc ei am cheltui o avere, iar casa noastră ar fi plină de rafturi de cărţi. O soluţie foarte bună este să vă faceţi abonament la o bibliotecă publică. Dacă sunteţi din Bucureşti, puteţi merge la Biblioteca Metropolitană Bucureşti, la oricare din filialele pentru copii şi tineret unde veţi găsi un fond de carte nou, într-o stare bună, de o diversitate incredibilă plus o serie de jocuri şi materiale educaţionale pe care le puteţi împrumuta. Mai mult, puteţi merge acolo pentru  ateliere şi diverse evenimente cultural-educative pentru copii şi părinţi.
 10. Niciun cadou fără o carte. Faceţi-vă un obicei de a include în cadourile copiilor, de ziua lor, Paşte, Crăciun etc. o carte. De asemenea, când mergeţi la o aniversare mai ales dacă este vorba despre un prieten al copilului vostru, rugaţi-l să vă ajute să alegeţi o carte potrivită pentru a i-o dărui. Astfel, copilul va asocia cărţile cu daruri aducătoare de bucurie atât pentru el cât şi pentru cei din jur.
 11. Citiţi întâi cartea apoi vedeţi animaţia sau filmul. Dacă aveţi un copil căruia îi plac desenele animate sau filmele pentru copii – şi noi nu ştim niciun copil căruia să nu-i placă – motivaţi-l să citiţi cartea împreună înainte de a vedea filmul. Deşi cititul presupune mai mult efort şi timp, veţi vedea ce încântat va fi să vadă apoi desenele ştiind deja destul de multe informaţii din carte. În plus, îi va fi mult mai uşor să urmărească acţiunea şi lucrurile relevante şi veţi putea şi discuta despre asemănări, deosebiri etc.

Fii un exemplu pentru copilul tău

Cu siguranţă copii vor face, până la urmă, ceea ce văd la noi şi nu neapărat ceea ce le spunem. Dacă noi îi îndemnăm să citească, chiar amenajăm casa cu multe cărţi ori mergem împreună la bibliotecă, însă ei nu ne văd niciodată pe noi cu o carte în mână, sunt slabe şanse ca ei să devină cititori de plăcere.

Aşa că, dragi părinţi, vă recomandăm să le citiţi copiilor de mici, să faceţi din poveşti şi cărţi o valoare în casa şi în viaţa voastră şi a copiilor şi ei vor avea astfel toate şansele să se bucure de magia poveştilor.

 

 

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: