Până la ce vârstă este cititul cu voce tare recomandat?

Până la ce vârstă este cititul cu voce tare recomandat?

Toți cei care au urmărit campania de încurajare a cititului cu voce tare desfășurată de editura noastră împreună cu Bookisit pe parcursul ultimelor 2 luni au înțeles importanța cititului cu voce tare, zilnic, încă de la naștere.

În copilăria mică sădim semințele acestea mititele, citind zi după zi, carte după carte, folosim voci și tonalități diferite pentru a transmite mesaj, dar și emoție, îi ținem în brațe în timp ce citim și le arătăm zi de zi că cititul aduce bucurie, cunoaștere și conectare.

Și apoi vine ziua când copilul nostru începe să buchisească, citește chiar prima lui carte de peste 200 de pagini și simțim că ne-am terminat treaba. Acum e rândul lui să preia frâiele lecturii și să construiască pe beneficiile create de cele peste 650 de ore de citit cu voce tare de până atunci, despre care puteți citi în articolul nostru.

Acum că poate citi Harry Potter singur, doar n-o să-i mai citesc seară de seară! Gata, e mare acum! E treaba lui!

La ce vârstă cred părinții că ar trebui să spună stop cititului cu voce tare?

63% dintre părinți nu au știut ce să răspundă la această întrebare, conform cercetărilor din 2018 din Statele Unite ale Americii.

Fie că știu când ar fi bine să nu le mai citească copiilor (la 6, 8 sau peste 9 ani), fie că nu știu, realitatea este că doar 17% dintre părinți încă le mai citesc copiilor după vârsta de 9 ani, confrom rapoartelor despre obiceiul de a citi în familie publicate de Scholastic.

Oare copiii ce răspuns ar da la această întrebare?

Din păcate, copiii n-au fost întrebați.

Însă conform aceluiași raport, 83% ditre copiii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani au afirmat că cititul cu voce tare este/era o activitate foarte plăcută sau iubită și mulți și-ar fi dorit să continue.

De ce să-i citești copilului tău de peste 9 ani?

Doar 51% dintre copii citesc de plăcere, conform studiilor Scholastic, procent în continuă scădere în ultimul deceniu când procentul era 60% (2010).

Cel mai brusc declin al lecturii de plăcere se înregistrează după vârsta de 8 ani.

Hm… nu e aceasta vârsta la care cei mai mulți părinți renunță la cititul cu voce tare?

Cercetările Scholastic au arătat că un copil de 6-11 ani este mult mai probabil să practice cititul în mod regulat și frecvent, dacă i se citește în continuare.

Din nenumărate rapoarte despre obiceiurile de citit ale familiilor a reieșit această cocluzie: a-i citi copilului cu voce tare, 5-7 zile pe săptămână, atât în anii preșcolari cât și anii școlari, este un factor cheie ce va prognoza dacă un copil devine sau nu un cititor frecevent, în intervalul 6-11 ani.

Nivelul maxim al cititului cu voce tare se înregistrează la 5 ani


Surprinzător sau nu, obiceiul de a-i citi copilului zilnic (sau aproape, 5-7 zile pe săptămână) este determinată de importanța pe care o dau părinții acestei activități.

La 5 ani, 97% dintre părinții copiilor de 0-14 ani cred că cititul cu voce tare este extrem de important.

Aceste procent scade cu fiecare an, la fel ca și activitatea în sine.

Atunci când copiii ajung la 9-11 ani, doar 60% dintre părinți mai cred că este o activitate importantă și doar 21% le mai citesc frecvent copiilor.

Din păcate, cu cât familiile au venituri mai mici, cu atât este mai puțin probabil să le citească copiilor frecvent sau să continue această activitate după vârsta la care copiii devin cititori independenți.

De ce ar trebui să continui să-i citești copilului mai mare?

Adeseori credem că odată ce copilul poate citi singur, nu are sens să-i citim noi în continuare.

Însă obiceiul de a-i citi copilului nu este doar pentru deprinderea cititului. Este despre îmbunătățirea vocabularului, despre modelarea unui mod de a citi fluent, expresiv, despre cunoașterea unor autori și texte noi care nu i-ar fi la îndemână unui cititor începător, dar, mai ales, despre relația părinte-copil.

Această relație este hrănită de conversațiile din jurul cărților, de cultura de a crește într-o familie unde toată lumea citește și de apropierea, sentimentul de siguranță și iubire pe care copiii și părinții le câștigă în acest context.

În finalul acestui articol vă îndemnăm să păstrați obiceiul de a le citi copiilor cât mai mult. Atâta timp cât le aduce bucurie și cunoaștere, vă apropie și vă ajută să petreceți un timp special împreună, este benefic.

În jurul vârstei de 13 ani ani copiii vor simți că e de ajuns, că nu ma vor să le citiți, în mod natural.

Până atunci, culegeți roadele acestui obicei minunat, continuând să-l practicați!

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

„Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

„Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. „

Please follow and like us:

„Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: