10 lucruri pe care să NU le faci când citești cu voce tare

10 lucruri pe care să NU le faci când citești cu voce tare

Fără îndoială, unul din cele mai benefice lucruri pe care le putem face, ca părinți, este să le citim cu voce tare copiilor. Și asta încă de când se nasc sau din primul an de viață. Despre ce le citim și cum am scris deja, iar azi vă spunem despre acele greșeli ce vă împiedică să culegeți roadele cititului cu voce tare.

Evită aceste practici în timpul cititului cu voce tare dacă vrei să crești un copil ce iubește lectura și cărțile

Nu citi cu voce tare cărți care nu-ți plac

Faptul că nu-ți face plăcere să citești se va vedea, se va simți, iar copilul va prinde instinctiv asta și va asocia lectura cu o activitate neplăcută. Din păcate, când copilul devine foarte pasionat de o carte sau un subiect, e complicat să-ți mai placă și la a 30-a citire. Totuși, micuții au nevoie de repetiție și de previzibilitate așa că accesează linkul de mai sus pentru a afla mai multe despre asta.

Nu începe să citești cu voce tare copilului dacă nu ai destul timp la dispoziție

Oprirea poveștii după una-două pagini poate aduce mai multă frustrare decât stimularea curiozității pentru continuarea poveștii.

NU alege cărți mult peste nivelul de înțelegere al copilului

Și când spunem nivel de înțelegere, ne referim atât la nivelul intelectual, social cât, mai ales, la cel emoțional. O lectură bună, plăcută și eficientă îi suscită interesul copilului, îl bucură, nu-l copleșește.

Nu orice carte e potrivită în orice moment

Oprește-te din citit dacă este evident că lectura nu este una potrivită copilului, timpului necesar pentru lectură sau contextului. Recunoaște că ai ales greșit și alege altceva.

Evită cărțile cu un dialog bogat

Acestea sunt potrivite cititului individual – căci liniuța de dialog și semnele citatului îi indică cititorului a cui e vocea, ce personaj vorbește. Însă pentru un ascultător (mai ales unul foarte tânăr) acest lucru e greu de înțeles și e posibil să-i îngreuneze înțelegerea sau să inducă o stare de confuzie.

Nu te lăsa păcălit de cărțile multi-premiate

Premiile și diversele distincții nu garantează că lectura unei cărți va fi o experiență bogată de citit cu voce tare pentru copil. Fii atent pentru ce-a fost acordat premiul, pentru ilustrații, calitatea scrisului sau altceva.

NU te așeza prea confortabil în timpul lecturii

Este valabil numai dacă scopul este ascultarea. Dacă îți dorești ca al tău copil să adoarmă mai repede atunci e chiar indicat să se așeze cât mai confortabil… și somnul va veni!

Nu fi deranjat de curiozitatea copilului

cititul cu voce tare - curiozitate

Orice părinte/adult care le citește cu voce tare copiilor știe că întrebările depășesc adesea (muuult!) timpul dedicat lecturii propriu-zise. Cu cât sunt mai mici copiii, cu atât vor pune mai multe întrebări.

Cine? Ce? Când? Cum Ce înseană…? Ah, stai să-ți povestesc când am simit și eu așa…

Toate aceste întrebări sunt normale și nu există o limită de timp pentru citirea unei cărți, poți lăsa și pe mâine un capitol/două. În schimb întrebările și curiozitatea copiilor se cer satisfăcute acum.

Noi am constatat că adesea discuțiile iscate de o carte sunt mai utile și mai faine decât povestea în sine. Sunt momente de conectare și de învățare pe care merită să le cultivăm.

Nu folosi cititul ca pe o amenințare

Dacă nu-ți strângi jucăriile, nu mai primești poveste diseară…

Cititul n-ar trebui să fie recompensă sau pedeapsă. El este un dar prețios, un moment de conectare, de învățare, de apropiere și o cărămidă în plus la educația, cultura și empatia viitorului adult, nu o monedă de schimb.

Când cititul este folosit ca o armă sau un instrument pentru a-i determina pe copii să facă/să nu facă un anumit lucru, atitudinea micuților față de cărți și lectură se va tranforma dintr-una pozitivă într-una negativă.

Nu îi pune pe copii să aleagă între cartea citită sau desenele animate

Competiția între lectură și tehnologie este una neloială și contraproductivă. Dacă spui „Ce vrei să faci înainte de culcare? Să citim cartea X sau să te uiți la un episod la TV?” ai toate șansele ca cel mic să aleagă televizorul.

Nu spunem că tot ce e la televizor e inutil ci că lectura n-ar trebui să intre în competiție cu nimic, e un timp valoros ce n-ar trebui să lipsească din programul zilnic al copiilor, indiferent cât timp se uită (sau nu) la televizor sau la un alt ecran.

În loc de final

Cititul cu voce tare este o activitate ce aduce multe benficii copiilor, printre care menționăm că a le citi copiilor şi a discuta despre poveşti şi cărţi cu ei este cea mai bună metodă de a creşte IQ-ul copiilor şi a le sădi dragostea de lectură.

Cu toate acestea, această activitate poate fi dificilă sau provocatoare și nu este, în niciun caz, un proces liniar. Aveți răbdare cu cei mici și încredere că semințele sădite de voi acum vor da roade.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: