Beneficii incredibile de care au parte copiii ce cresc într-o casă plină de cărți

Beneficii incredibile de care au parte copiii ce cresc într-o casă plină de cărți

Cu toții știm cât sunt de importante cărțile în educația copiilor. Cărțile, fie că sunt citite de către părinte sau de către copil, le stimulează copiilor imaginația, curiozitatea, dorința de cunoaștere și de învățare continuă, le dezvoltă puterea de concentrare și îi ajută să dobândească un mod empatic de a privi lumea.

Dar cât de importante sunt cărțile și bibliotecile proprii în comparație cu alte aspecte precum nivelul de educație al părinților sau moștenirea genetică pentru succesul școlar al copiilor?

Ce spun studiile despre beneficiile unei biblioteci mari?

Un studiu extins pe 20 de ani și desfășurat în 27 de țări a arătat că o casă în care sunt multe cărți este la fel de importantă pentru educația copiilor ca nivelul de educație al părinților.

Iată câteva dintre concluziile studiului:

– diferența dintre copiii crescuți în case fără cărți și cei crescuți în case cu peste 500 de cărți este la fel de mare ca diferența între copiii crescuți de părinți cu 3 ani de școală și cei crescuți de părinți cu 15 ani de școală;

– chiar dacă un copil este crescut de părinți care abia știu să citească, dacă acesta crește într-o casă cu o bibliotecă mare atunci, în medie, va face cu 3,2 ani mai multă școală în comparație cu cei crescuți în case cu biblioteci mici;

– chiar și bibliotecile mici, de 20 de cărți, au un efect benefic asupra succesului școlar al copiilor.

Un alt studiu a demonstrat că nu este necesar ca biblioteca să conțină peste 500 de titluri, chiar și 80 de cărți sunt de ajuns pentru a îmbunătăți succesul academic al copiilor. Mai mult, studiul publicat de Sikora și colegii săi a arătat că adulții care au crescut în case cu biblioteci de peste 80 de titluri au abilități matematice, informatice și de citire mult mai bune și că avantajul unei biblioteci personale depășește avantajul obținut de pe urma educației părinților sau a educației proprii.

Avantajele creșterii într-o casă cu o bibliotecă mare

  1. Transmite un mesaj pozitiv: iubim cărțile, tot felul de cărți, iar cititul este un mod distractiv de a-ți petrece timpul liber. Copiii care cresc înconjurați de cărți și de oameni care citesc prind mult mai devreme gustul lecturii și au șanse mult mai mari să devină la rândul lor iubitori de cărți. Dacă doriți să aflați mai multe modalități prin care să-i faceți pe cei mici să iubească, citiți articolul pregătit de noi.
  2. Copiii sunt expuși unei largi varietăți de cărți pornind de la titluri clasice pentru copii până la romane grafice publicate recent și cărți pentru adulți. O bibliotecă mare și variată le permite copiilor să răsfoiască titluri la care în mod obișnuit nu s-ar gândi și să își descopere pasiunea pentru un anumit stil de poezie sau de proză. Cu cât sunt mai multe cărți în bibliotecă, cu atât cresc șansele ca micii cititori să descopere cartea potrivită pentru a-și începe propria aventură în lumea lecturii.
  3. Spre deosebire de împrumutul cărților de la bibliotecile publice, cărțile din biblioteca proprie nu trebuie să fie returnate și copii pot citi oricând cărțile lor favorite fără a fi nevoiți să se despartă de ele.

Vești bune pentru familiile cu copii

Concluziile acestor studii sunt cât se poate de îmbucurătoare pentru familiile cu copii. Fie că părinții au avut parte de o educație consistentă sau nu, prezența unei biblioteci considerabile în casă combinată cu dragostea și prețuirea față de cărți, îi predipune pe copii să atingă nivele de educație din ce în ce mai înalte.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: