Coșul cu bucurii

Dragi copii,

Am pregătit un joc, pe care sunt nerăbdătoare să vi-l descriu.  Era de preferat să ne fi întâlnit direct, dar, cum în această perioadă nu se poate, vă voi explica jocul în scrisoarea de faţă. Îl veţi putea exersa acasă, urmând să păstrăm legatura online. Vă asigur că nu vă veţi plictisi, dimpotrivă.

Joculeţul se numeşte “Coşul cu bucurii”, iar motivul pentru care vi-l prezint este acela de a vă binedispune. Cerinţa o să sune puţin cam neobişnuit: fiecare are sarcina de a strânge sau de a colecţiona momente frumoase, zi de zi. Unii poate aţi înţeles deja, celorlalţi vă dezvălui acum – în viaţa noastră, este firesc să avem parte atât de situaţii plăcute, cât şi de unele mai puţin plăcute; pe acestea din urmă, le putem considera nişte provocări, adică nişte experienţe mai grele, cărora încercăm să le găsim soluţii. Ele ne transformă, de obicei, în oameni mai puternici. Pentru perioada de faţă, adulţii fac eforturi să identifice un antidot, care să rezolve problema Coronavirusului, despre care sunt sigură că aţi aflat. Copiii pot contribui arătându-le adulţilor încredere şi respectând regulile şi sfaturile pe care le primesc.

Îmi imaginez că cei mai mulţi copii percep statul prelungit în casă, impus, ca fiind ceva nedorit, şi astfel resimt un disconfort – poate o stare de nelinişte, de tristeţe, de plictiseală sau de nemulţumire. Însă, ţine de noi să facem loc şi bucuriei, în viaţa noastră, chiar şi în perioade mai dificile – deşi poate fi destul de greu în izolare, putem să identificăm şi unele aspecte pozitive, în ceea ce priveşte petrecerea timpului în casă  (mai ales dacă suntem sănătoşi).

În general, bucuria apare când interpretăm pozitiv o experienţă/o situaţie – adică ne gândim că ceea ce se întâmplă sau o parte din ceea ce se întâmplă, este de bine pentru noi. O să aduc câteva exemple.

Un copil care mănâncă un fruct şi îşi spune „Ce bine că am acest fruct!” sau „Este delicios!”, se va simţi bucuros. A mânca ceva bun, a asculta un cântecel, a vorbi la telefon cu bunica, a se juca, pentru mulţi copii reprezintă întâmplări obişnuite, de zi cu zi; dar, dacă ne gândim mai bine, oare nu le putem încadra la BUCURII pe care ei le trăiesc, deşi unii ar afirma că sunt nişte bucurii mărunte?

De asemenea, dacă cineva apreciază faptul că în aceste săptămâni poate menţine legătura de acasă cu prietenii/colegii săi, datorită tehnologiei (care a ajuns la el/ea prin intermediul părinţilor) sau dacă realizează că este avantajat/ă faţă de alţi copii pentru că poate viziona liniştit/ă desene animate în cameră, probabil va trăi o bucurie de intensitate medie/mijlocie.

De obicei, de ziua unui copil, când acesta are tort şi primeşte multe cadouri, gândurile care apar în minte – „Ceilalţi mă iubesc.”, „Am tortul dorit.”, „Am primit cadoul pe care îl visam” etc.  îi produc o bucurie mare.

Bucuriile copiilor pot fi comune (când gândesc la fel despre o situaţie/obiect etc), însă, cum noi suntem unici, şi exemplele de bucurii diferă de multe ori, de la o persoană la alta. Aceeaşi situaţie, de pildă, a pregăti o prajitură în familie, poate fi considerată de către un copil o solicitare neplăcută, o obligaţie, în timp ce, pentru un alt copil poate fi cea mai frumoasă experienţă din săptămână. Astfel, primul copil va simți plictiseală, nemulţumire, iar al doilea, va fi bucuros.

Ca să trăim emoţii plăcute, contează să sesizăm ce poate fi considerat agreabil în viata noastră, fiind atenţi la gândurile pe care le avem. Iar atunci când totul pare monoton, putem să acţionăm, pentru a produce noi înşine unele schimbări.

Ne putem întreba:

  • Cum pot să îmi petrec timpul diferit, ca să mă simt mai bine?
  • Ce activitate nouă aş putea încerca?
  • Care ar fi bucuriile pe care doresc să le pun azi/săptămâna aceasta în coş? etc.

Unii copii vor spune că lor nu li se întâmplă nimic de bine. Îmi este greu să cred că nu există nici măcar o bucurie micuţă, pe zi. Să ne impunem să le căutăm sau să le provocăm! Bucuriile mici sunt accesibile oricărei persoane; tot ce trebuie să facem este să fim atenţi la ceea ce se întâmplă/este frumos în jurul nostru sau să facem ceva plăcut, pentru noi. Dacă ne gândim că putem fi bucuroşi numai când au loc evenimente precum: aniversări, călătorii, concerte… care se întâmpla rar, vom fi mai degrabă trişti în restul timpului.

Vă invit să colecţionaţi bucuriile în coşuleţe. Un coşuleţ vă ajunge pentru o săptămână. Fiecare bucurie mică/medie/mare va fi exprimată printr-o bulină/un cerculeţ de dimensiune corespunzătoare: mică/medie/mare. Veţi desena/picta/lipi cerculeţele – puteţi alege.

Separat, vă provoc să completaţi fişa cu semnificaţia bulinelor pe care le-aţi pus în coş – singuri sau ajutaţi de către părinţi – în ce priveşte scrisul. Pe părinţi, îi rog să nu contrazică emoţiile copiilor, ci să noteze pur şi simplu ce consideră aceştia ca reprezentând bucurii, din punctul lor de vedere.

 „Coşul cu bucurii” şi fişa „Lista mea de bucurii” vor fi descărcate de aici.  Aveţi libertatea de a împodobi coşuleţele cum doriţi. De asemenea, îi rog pe părinţi să le permită copiilor exprimarea liberă.

Dacă te hotărăşti să participi la joc, te rog să scanezi/fotografiezi coşuleţul la sfârşit de săptămână, precum şi fişa în care ai enumerat bucuriile din coş “Lista mea de bucurii”, şi să le trimiţi pe adresa [email protected], cu subiectul ȊNVĂŢ SĂ MĂ BUCUR.

În cazul în care strângem multe bucurii, vă promit, alături de prietenii de la Editura Cutiuţa cu Poveşti, că vom realiza împreună o carte cu acest titlu, care să rămână o amintire frumoasă din perioada pandemiei. Astfel, faceţi un exerciţiu pentru menţinerea stării voastre de bine, dar îi puteţi inspira şi pe alţii, să fie mai optimişti, când întâmpină probleme.

Alte precizări:

  • Exerciţiul propus se adresează preşcolarilor şi scolarilor mici (ciclul primar).
  • Nu se lucrează în echipă! Dacă aveţi fraţi/surori, rugaţi-i să îşi elaboreze propriile coşuleţe.
  • Fiţi sinceri! Veţi învăţa să vă bucuraţi treptat, pe măsură ce exersaţi. Reveniţi la coşuleţ zilnic, de preferat în fiecare seară, şi nu la finalul unei săptămâni – pentru că veţi uita unele bucurii, mai ales dacă au fost mici. Reţineţi! Bucuriile mici sunt foarte valoroase!

Pe coş/fişă, vă rog să menţionaţi prenumele vostru sau B/F, deoarece mi-ar plăcea să analizăm separat, bucuriile fetelor, respectiv bucuriile băieţilor, la final. Totodată, precizaţi ce vârstă aveţi – ca să pot delimita bucuriile preşcolarilor de cele ale şcolarilor mici. Ne bazăm pe sprijinul părinţilor/fraţilor/mătuşilor când copilul este prea micuţ pentru a scrie.

Trimiterea coşuleţelor, însoţite de lista cu bucurii, se va realiza în perioada aprilie-mai, fiecare participant având un aport de câte opt coşuleţe.

Dacă nu aveţi acces la o imprimantă, puteţi să desenaţi voi coşurile şi să scrieţi de mână listele cu bucurii, după modelul dat.

Începem jocul în data de 06.04.2020 şi îl încheiem în 31.05.2020.

                                                                                        Tot binele!

                                                                                        Psihoterapeut Diana Tenciu

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: