Activități de Paște creative de făcut în izolare

Activități de Paște creative de făcut în izolare

Suntem în Săptămâna Luminată în anul 2020… o perioadă pe care n-avem multe șanse s-o uităm căci suntem izolați din cauza pandemiei de COVID-19 și anul acesta nu ne vom petrece Paștele alături de familia extinsă, cu plimbări îndelungi la soare prin parc…

Însă nu vrem să vă-ntristăm, ci să vă propunem să inventați tradiții noi, să vă conectați cu cei mici cu ajutorul unor activități de Paște educative, distractive și cu un strop de dragoste de cărți printre ele.

Am strâns în acest articol mai multe activități creative pentru copilași de la 2-3 ani în sus, în timp ce ultimele 2 activități sunt pentru copiii mai mari, de peste 8 ani, citiori și iubitori de cărți. Atenție! Vă așteaptă modele de descărcat, idei năstrușnice de aplicat și muuulte rime.

Să începem!

Desene surpriză cu creioane cerate

Copiilor le plac surprizele iar acest tip de pictură e chiar spectaculos, căci foaia aparent albă, necolorată din fața lor cu un simplu contur de ou, iepuraș sau alte forme se transformă în modele interesante pe măsură ce treci pensula cu culori peste ele.

De ce aveți nevoie pentru un desen reușit:

 • O foaie de hârtie mai groasă, eventual lucioasă pe care să desenați conturul oului sau altă formă;
 • culori lichide pe bază de apă;
 • creioane cerate și o pensulă;

Această magie se va revela în câțiva pași simpli. Desenați conturul oului sau orice formă alegeți cu creionul pe foaie. Apoi desenați un model (ca în video), cu creionul cerat alb și dați-le copiilor să picteze. Marele secret al reușitei acestei mici opere de artă este folosirea unei cantități generoase de apă. Menționăm că orice culoare de creion cerat funcționează însă doar cu alb obțineți un model surpiză.

Lăsați-i pe copii să experimenteze, să facă tot felul de desene cu creionul cerat alb și apoi să se distreze cu apariția desenului. Puteți încerca și cu un mesaj, de exemplu Te iubesc sau Paște fericit! și să-i lăsați pe ei să descopere. E amuzant și foarte simplu de făcut!

Puteți vedea cum funcționează și care sunt rezultatele în acest video de doar 1 minut.

Ouă pictate cu sare

Dintre multele activități de Paște interesante, acesta ne-a plăcut mult, căci poate fi trasformată într-o felicitare pentru cei dragi sau o decorațiune de sărbătoare, este vorba de ouăle pictate cu sare.

activități de Paște/ouă cu sare

Iată de ce aveți nevoie:

 • hârtie mai groasă;
 • aracet;
 • sare de masă fină;
 • culori lichide (guașe) și o pensulă.

V-am pregătit un model pe care îl puteți descărca aici, pentru a-l folosi la această decorațiune. Printați modelul pe o hârtie mai groasă sau îl trasați după cel de pe hârtie normală ținând ambele hârtii suprapuse, pe geam, la lumină, astfel încât să vedeți bine conturul. Al doilea pas este să aplicați aracetul pe liniile (sau formele) modelului. Apoi presărați o cantitate generoasă de sare pe toată suprafața. Nu e nevoie să așteptați, doar ridicați foaia și întoarceți-o invers pentru ca excesul de sare să cadă. Însă cu delicatețe, nu bateți hârtia. Ultimul pas este să le pictați cu pensula, folosind 5 părți de apă și 1 de culoare (pe bază de apă).

Rezultatele sunt minunate și le puteți folosi ca și felicitări alături de mesajele voastre pentru cei dragi.

Pentru mai multe activități creative, idei de felicitări, coronițe vesele sau alte krafturi, puteți citi și articolul acesta.

Ghirlandă de iepurași cu pompoane

Dacă aveți copiii mai mari, peste 7 ani, și o fire mai creativă, vă recomandăm acest proiect creativ pe care l-a propus zilele trecute bloggerița Laura Frunză. Găsiți toate amănuntele în articolul ei de mai jos. Pentru o ghirlandă și mai jucăușă, noi ne-am gândit să alternăm un iepuraș cu un ou și să le decupăm din hârtii/cartoane diferit colorate (nu știu voi, dar noi avem multe resturi de la alte proiecte sau puteți folosi o hârtia de la pungi de cadouri sau cartoane colorate). Spor la creat!

Activitate de Paște educativă Potrivește ouăle

Nu toată lumea este îndemânatică și poate face activitățile de mai sus sau poate vă doriți o activitate legată de cărți. Pentru voi ne-am gândit la un joc foarte simplu, educativ, de potrivire a jumătăților de ouă.

activități de Paște/potrivește ouăle

Noi îți propunem un joc de potrivire a numelor unor cărți cunoscute cu iepurași cu numele unui personaj din carte.

Însă voi puteți să adaptați vârstei și preferințelor copilului. De exemplu potrivirea literei mari cu litera mică, denumirea unui obiect și a diminutivului său (de exemplu, casă/căsuță, iepure/iepuraș), potrivirea unor numere, culori, cuvinte din aceeași familie sau expresii. Vedeți câteva exemple în imaginea de mai sus. Orice vă trece prin cap și este de interes și realizabil pentru copilul vostru, poate fi folosit cu ajutorul acestui joc.

Ce trebuie să faceți

 • Desenează mai multe ouă pe o foaie de hârtie/carton – pentru propunerea noastră de joc aveți nevoie de 8 ouă;
 • Decupează ouăle întregi;
 • Scrie în partea de sus a cărții numele cărții și în cea de jos personajul;
 • Taie ouăle pe mijloc. Poți folosi o linie dreaptă, una șerpuitoare sau în zig-zag.
 • Potrivește ouăle după formă și pentru a se potrivi cele 2 noțiuni.

Iată propunerea noastră de cărți și personaje de potrivit:

 1. Carte: Aventurile lui Peter iepurașul (de Beatrix Potter) / exemple de personaje: oricare dintre acestea: Benjamin, Flopsy, Mopsy sau Codiță Pufoasă;
 2. Carte: Alice în țara minunilor (de Lewis Carroll)/ exemple de personaje: Pălărierul nebun, Pisica de Cheshire, Iepurele de martie, Iepurele Alb;
 3. Carte: Ghici cât de mult te iubesc (de Sam McBratney)/ exemple de personaje: Căstănuță-cel-mic și Căstănuță-cel-mare;
 4. Carte: Iepurele de catifea (de Margery Williams)/ exemple de personaje: cățuluș de piele, Timothy, leul de lemn;
 5. Carte: Paște fericit, Matei! (de Brigitte Wenninger)/ exemple de personaje: Irina, Luca, Ana, Dan;
 6. Carte: Miraculoasa călătorie a lui Edward Tulane (de Kate Dicamillo)/ exemple de personaje: pescarul, băiețelul, mama băiețelului;
 7. Carte: Ordinul iepurilor regali din Londra (de Santa Montefiore, Simon Sebag Montefiori)/ exemple de personaje: iepurașul Shylo;
 8. Carte: Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii (de Sînziana Popescu)/exemple de personaje: Mihnea.

Vânătoare de ouă cu… cărți!

Vânătoarea de ouă este o tradiție specifică americană, probabil majoritatea ați auzit de ea, nu știu dacă ați și pus-o în practică vreodată. Noi am plecat de la această idee de activitate de paște și am adaptat-o pentru o căutare de ouă (comori) cu cărți.

Vă propunem 2 variante și din start vă spunem că ne adresăm copiilor mai mari pentru aceste provocări distractive, de peste 8 ani.

Din carte-n carte, până ajung la coșul cu ouă

Prima vânătoare va implica acele cărți pe care copilul le-a citit sau le cunoaște binișor căci vom ascunde hârtii sub formă de ouă în ele, cu indicii spre următorul pas până la finalul căutării unde îi așteaptă un iepuraș de ciocolată, un cadou sau, cel mai bine, o carte.

Cum funcționează?

Indentificați 4-5 cărți (sau mai multe dacă considerați că are răbdare și fler de detectiv) în bibliotecă deja citite de copil și introduceți între paginile fiecăreia câte o hârtie sub formă de ou pe care scrieți un indiciu pentru următoarea carte, până la final.

Să luăm un exemplu simplu cu doar câțiva pași:

 1. Anunțați provocarea și numărul indiciilor (ouălor pe care trebuie să le găsească) și care este comoara (sau că va descoperi comoara la final);
 2. Indiciul nr. 1: Dacă oului aripi i-ar crește/ Ar juca vâjhaț cât ai zice pește. Dacă ai voștri copii sunt fani Harry Potter și aveți vreunul dintre volume în bibliotecă, cu siguranță se va prinde.
 3. În cartea cu Harry Potter va găsi indiciul nr. 2. Iată o altă propunere de-a noastră: Willi Wonk’ a meșterit un ou mare aurit/ Nu e ou de ciocolată, e biletul mult dorit.
 4. Probabil v-ați dat seama, dacă ai voștri copii îl îndrăgesc pe autorul britanic Roald Dahl că ne referim la cartea Charlie și Fabrica de ciocolată.
 5. Puteți introduce câte indicii vreți, în funcție de vârsta copilului și de iubirea lui pentru cărți. La final, introduceți un mesaj de felicitare, de genul: Ai reușit! Ai adunat toate ouăle indicii, comoara te așteaptă în… (indicați locul unde ați ascuns comoara).

Ouăle ascunse bine, le găsești de cărți știi bine

A doua provocare/căutare de ouă cu indicii din cărți, va implica ouă de ciocolată sau alte dulciuri/bunătăți pe care le ascundeți bine prin casă.

Iată la ce ne-am gândit! Pentru că în multe din cărțile populare pentru copii se găsesc diverse obiecte de mobilier, vă propunem să ascundeți comorile (ouăle de ciocolată sau bunătățile) în/pe/lângă acele obiecte de mobilier iar voi să le furnizați indiciile, pentru a-i ghida. Nu e nicio problemă dacă nu le știe pe toate! Cu ocazia asta va fi curios, poate, să le adauge pe lista de citit, de la bibliotecă sau de pus în coșul de cumpărături când faceți o nouă achiziție.

activități e paște/căutare de comori cu indicii din cărți

Iată indiciile pe care vi le propunem și pe care le puteți descărca de aici:

Bibliotecă: Dacă Lemoncello în plasă te-a prins/ De aici trebuie să evadezi neatins. („Evadare din biblioteca domnului Lemoncello” de Chris Grabenstein)
FrigiderDac-ai fi Apolodor plecat spre Pol/ Pe-aici ai putea să faci un mic ocol („Cartea cu Apolodor” de Gellu Naum)
Șifonier Deși e mai mereu aglomerație și întuneric,/ Pe-aici de fapt se ajunge într-un loc feeric. (seria „Cronicile din Narnia” de C. S. Lewis)
Grădină/ghiveci cu flori Lângă ceea ce Micul Prinț a îngrijit/ Vei găsi ceea ce cauți fără scotocit. („Micul Prinț” de Antoine de Saint-Exupery)
OalăO vrajă șugubeață de vrei să încerci/ În ea toate îngredientele le vei face terci. („Punci cu porunci” de Michael Ende)
CadăPlin de spume și fără dorință de-mbăiare/ Fii atent pentru că o nouă lume- apare. („Mary Poppins” de P.L. Travers)
PantofiAceastă fetiță poartă pantofi maaari/ Să n-aibă nevoie prea curând de cizmari. („Pippi Șosețica” de Astrid Lindgren)

Nouă 7… comori, ne-au părut de-ajuns însă voi puteți să vă folosiți imaginația oricum! Când citim câte-o poveste în rime, avem tendința să vorbim și noi tot în rime. Și voi pățiți la fel?

În final, vă dorim Paște fericit, creativ și jucăuș!

Iar dacă v-au plăcut ideile noastre de activități de Paște, nu uitați să ne urmăriți în continuare pe pagina noastră de Facebook unde vă pregătim mereu surpize, idei de jocuri, povești, resurse psiho-educaționale și cărți frumoase și jucăușe.

Dacă ați încercat vreuna dintre ideile propuse de noi în acest articol, dați-ne un semn, aici sau pe Facebook și arătați-ne cum v-au ieșit.

Mulțumim! Paște fericit!

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: