Vi s-a întâmplat vreodată să le citiți o carte celor mici de care, pur și simplu, să se îndrăgostească? Dacă da, atunci știți cum se manifestă acest drag: vor să le citiți 10 seri la rând, se joacă de-a personajul din poveste sau de-a povestea respectivă de nenumărate ori (jocul de rol), desenează personajul sau anumite scene și vor cât mai multe activități legate de cărțile și personajele preferate.
Acest lucru se întâmplă frecvent la copiii mici, iar una din temele recurente din jocurile lor sunt animalele. Așa că poveștile cu animale au cele mai multe șanse să devină preferatele celor mici și implicate în nemumărate activități.
Așa că ne-am pus pe răsfoit cărțile editurii cu animale și ne-am lăsat inspirați de Tina Balerina, de cățelul Bruno și de dinozaurul Tony pentru a vă oferi o mulțime de idei de activități distractive și educative.
Sunteți pregătiți de joacă?
1. Învață să desenezi un cățel sau o pisică
Nu știu cât de buni desenatori sunteți voi, dar pe mine mă ia durerea de cap când mă roagă copilul să-i desenez un cățel, o pisică sau vreun unicorn. Pur și simplu nu mă pricep.
Dar am făcut cunoștină, virtual, cu Alex, un prieten al editurii care se pricepe să deseneze pas cu pas diverse animale (și nu numai) și care are un stil foarte simplu de urmărit de copii.
Vă lăsăm aici tutorialul pentru a desena un cățel, cu forme simple, muzică și momente amuzante, că orice copil de la 3 ani în sus poate încerca.
Iar dacă celor mici le plac pisicile, vedeți acest tutorial de mai puțin de 5 minute, la fel de simplu de făcut de către orice copil.
2. Bingo Găsește în bibliotecă – cărți cu animale
Copiii sunt foarte curioși să afle, să știe, să vadă, să simtă. Sigur ați observat asta. Dar ce ziceți să punem această curiozitate la treabă printr-un joc de bingo?
Aveți nevoie de o bibliotecă cu cărțile preferate ale copilului, de acest vizual cu provocări de a găsi diverse cărți, și de un creion pentru a nota când ați găsit cărțile.
Acest joc de căutare este excelent și pentru antrenarea spiritului de observație, a perseverenței și a răbdării.

Dacă nu ați mai jucat un joc de bingo până acum, regulile sunt foarte simple. Realizați activitățile de pe oricare linie (orizontală, verticală sau diagonală) și cine termină acest lucru primul, poate striga BINGO și a câștigat.
Pentru un plus de amuzament, puteți juca împreună, copil contra părinte sau, și mai bine, 2 copii contra un părinte, ca să fie puțin echilibru!
3. Ieși la plimbare și găsește indicii despre animale
Acum că a venit vara și putem să stăm mai mult pe-afară, putem muta joaca în natură. Nu e nevoie să trăiți la țară sau să așteptați o excursie la munte pentru a face acest joc.
E de ajuns să ieșiți la plimbare undeva unde în natură, într-un parc, într-o pădure sau o zonă verde din apropierea casei unde să fiți, pe parcursul plimbării, un fin observator și căutător de indicii despre animale.
Iată doar câteva idei:
- observă toate animalele întâlnite; știi cum se numesc? știi ce sunete scot? Din toate astea poți să faci un joc.
- observă toate păsările, ascultă-le trilurile, urmărește-le în zbor. Dacă nu știi deja, află apoi cum se numesc. Care e preferata ta?
- Găsește și numără insectele pe care le găsești în cale. Poți să le numeri? Care e cel mai des/rar întâlnit? Cum te simți când le privești? Ai putea să le atingi?
Dacă vă plac astfel de plimbări și căutări de comori în natură, găsiți o fișă printabilă pe care o puteți folosi.
4. Joc de mimă cu animale
Ștați că și animalele au emoții?
Noi am aflat cum arată un cățel fericit ori speriat sau când e cazul să nu ne apropiem de un câine agresiv.
Vă invităm și pe voi să descoperiți limbajul corporal al câinilor, din cartea „Numele meu este Bruno”, scrisă de Cristina Dumitru-Călinoiu și ilustrată de Diana Necșulescu.

Acum e rândul vostru!
Puteți iniția un joc de mimat animale pe care-l puteți face puțin mai amuzant și creativ, iată mai jos doar câteva exemple:
- Mimează o caracatiță care râde;
- Mimează o pasăre care-și hrănește puii;
- Mimează un iepuraș care dansează;
- Mimează un cățel jucăuș;
- Mimează un cangur boxeur;
- Mimează o girafă care sare-n trambulină;
- Mimează o bufniță înțeleaptă.
5. Poveste în lanț cu animale
Una din cele mai bogate și creative activități pentru copii este povstirea. Azi vă propunem să jucați jocul numit povestire în lanț.
Regulile sunt foarte simple: e nevoie de minim 2 jucători dar e mai amuzant în 3-4, iar jucătorul desemnat ca fiind primul va începe o poveste prin formula a fost o odată și fiecare jucător va adăuga o propoziție astfel să creeze o poveste logică și coerentă.
Pentru a o particulariza pe tema animalelor, puteți introduce regula ca fiecare jucător să adauge un animal în poveste sau să fie o poveste despre un animal anume.
Dacă mai aveați nevoie și de alte argumente pentru a introduce povestirea în activitățile zilnice ale copiilor, vă spunem doar că povestirea îmbunătăţește capacitatea de concentrare pe perioade îndelungate, memoria ca și exprimarea, ajută la crearea de conexiuni, sporind imaginaţia şi încrederea în ei.
Rămâneți alături de noi pentru și mai multe activități cu animale
Pentru și mai multe activități cu și despre animale, vom publica foarte curând partea a doua a articolului, ce va include ghicitori, jocuri senzoriale sau jocuri amuzante cu întrebări.
Adaugă comentariu