9 strategii pentru a include lectura în distracția de vară

9 strategii pentru a include lectura în distracția de vară

În sfârșit, vacanța mare e aici, iar copiii se pot bucura de zile însorite, de dimineți târzii, de a nu face nimic special, dar și de tabere, vacanțe la mare, la munte sau la bunici.

E clar că au mai mult timp liber și nu au teme (cel puțin așa ar trebui să fie). Însă părinții copiilor care sunt deja la școală și-ar dori ca măcar obiceiul lecturii să rămână pe lista de activități a copilului.

Și nu orice fel de lectură, ci una de plăcere.

Dar sunt atât de multe variabile. Atât de multe întrebări.

Ce să-i dau să citească? Clasicii Sadoveanu, Creangă, Emil Gârleanu sau Ionel Teodoreanu?

Sau sunt acceptate și cărțile moderne precum Jurnalul unui Puști, Harry Potter sau cărțile lui Roald Dahl?

Mulți spun că asta nu e literatură și că sunt lecturi prea facile, că în felul acesta copiii se îndepărtează de atâtea secole de cultură.

Hai să ne aducem aminte un lucru: e vacanță.

Și cum vacanța nu este despre aprofundarea literaturii clasice românești (sau alta) ci mai degrabă despre odihnă, relaxare, activități recreative și educative dar cu un strop de lejeritate,  hai să profităm la maxim făcând câteva alegeri înțelepte spre o lectură de plăcere.

Oare în 3 luni nu vor uita tot ce-au învățat dacă nu pun mâna pe o carte?

Nu am vrea să ne lansăm în polemici, însă sunt câteva lucruri pe care am vrea să le menționăm în beneficiul copiilor, că despre ei e vorba, nu?

În primul rând, pentru acei părinți care se tem că cele aproape 3 luni departe de școală vor crea probleme copilului, că va uita lucruri, că va pierde obiceiul de a învăța, aș vrea să vă liniștesc.

Da, e foarte posibil ca al vostru copil să uite lucruri pe timpul verii, în lipsa repetiției memoria va pierde unele din achiziții. Dar gândiți-vă câte alte lucruri pot învăța  în vacanță: în jurul nostru găsim permanent lucruri de învățat, cu atât mai mult dacă mergeți în călătorii și expuneți copilul unor multitudini de experiențe – recreative, culturale, de explorare, de conectare – acesta va învăța enorm din toate, învățarea nu se reduce la a sta la birou cu pixul în mână sau cu o carte.

Știm că lectura este un obicei care ne aduce atât de multe beneficii încât ar fi mare păcat ca el să fie asociat doar cu școala, cu învățarea sau, mai rău, văzut ca o obligație. Așa că v-am pregătit 9 idei pentru a face ca lectura să fie parte din distracția de vacanță a copiilor.

Să începem!

1. Faceți din citit un obicei

Știm că sunt atât de multe lucruri de făcut în vacanță pentru copilul tău. De la tabere, vacanța la bunici, vacanțele împreună până la zilele de joacă pe-afară, întâlniri cu prietenii, poate și vreun curs de robotică sau poate un sport. Dacă lăsăm la voia întâmplării cititul, s-ar putea să nu ajungă pe lista copiilor.

Vorbiți cu ei, implicați-i în procesul de alegere a activităților de vacanță. Dacă ați făcut deja un calendar împreună al activităților de vacanță, treceți lectura pe listă. Ce nu se prioritizează adesea rămâne nefăcut.

2. Lăsați copilul să-și aleagă singur lecturile

Știu, e plin de liste de recomandări, din literatura clasică sau modernă, mai ușoare sau mai grele însă voi puteți, cel mult, să propuneți o astfel de listă. Lăsați decizia la ei în funcție de preferințe, de nivelul lecturii, de ce e cool în grupul de prieteni.

Dacă are o listă recomandată de la școală, răsfoiți împreună cărțile – dacă le aveți – sau mergeți la librărie/bibliotecă pentru a le răsfoi și a se decide, ce ar vrea să citească, cât poate, ce ritm dorește să adopte.

Dacă sunt lecturi mai grele sau care nu-l atrag, oferiți-i ca soluție să citească x minute acea lectură și tot atât sau mai mult din ceva mai ușor, care-i e pe plac.

E foarte important pentru copil să citească la nivelul lui de înțelegere. Lectura (mai cu seamă că vorbim de cea de vacanță) nu trebuie să fie un chin, o experiență dureroasă.

Copilul trebuie să simtă plăcerea de a termina o carte, de a citi mai multe pagini azi decât ieri, de a fi încrezător în capacitățile sale de cititor.

3. Continuați să le citiți copiilor cu voce tare

Este foarte posibil să-şi dorească încă să-i citiți voi, să se bucure încă de momentele de căldură şi conectare zilnică pe care le implică cititul cu voce tare, alături de părinte. Cine spune că odată ce ştiu să citească singuri, noi îi lăsăm cu cartea în mână la culcare şi ne vedem de ale noastre? De fapt, chiar se recomandă să le citim în continuare. Chiar dacă au 9 ani şi ştiu deja să citească bine, şi dacă au 12 ani şi pot citi Harry Potter în 3 zile, de unii singuri.

Conectarea, apropierea şi bucuria lecturii împreună sădite de la câţiva anişori merită cultivată până la vârste mai mari.

4. Citiți împreună, făcând cu rândul

O modalitate interesantă și care funcționează de a trece de la cititul de către părinte la cititul de către copil singur, este să citiţi împreună, pe rând. Cum? Alternaţi momentele în care citiţi voi cu cele în care citeşte copilul. Pentru a fi mai dinamic momentul, puteţi să citiţi pe roluri, să-i lăsaţi copilului fragmentele încărcate de emoţie sau pe cele hazlii.

5. Faceţi din lectură un joc

Mai jos găsiți o imagine cu 25 de provocări legate de citit și scris, recomandate pentru perioada verii.

Puteți s-o printați și să provocați  copilul să facă o parte din ele sau să aplice jocul de bingo pe el (cine reușește să bifeze provocările dintr-o linie pe diagonală sau verticală, strigă BINGO).

Sau puteți stabili să facă zilnic/la 3 zile/săptămânal una din provocări, orice variantă este bună atâta timp cât lectura este văzută ca un joc și este asociată cu emoții de bucurie, curiozitate sau uimire.

Include lectura în lista de activități distractive în vacanță - joc provocarea lecturii6. Mergeți la bibliotecă împreună

În București vă recomandăm cu drag Bibliotecile Metropolitane, există numeroase filiale pentru copii și tineret. Iar acolo copiii nu doar că pot răsfoi cărți de toate felurile, de la beletristică la enciclopedii, dar vor găsi și o sumedenie de jocuri de societate, audio-bookuri, muzică, filme și așa mai departe. Plus că vara este plină de ateliere de lectură, cluburi de lectură sau alte asemenea activități cu și pentru copii unde pot să-și facă prieteni sau să învețe lucruri noi.

7. Ajutați copilul să creeze un jurnal de vară

Alegeți un jurnal cu unul din personajele sale preferate, unde copilul poate scrie câte ceva despre experiențele sale de peste vară.

Poate lipi fotografii, cărți poștale, bilete de avion, biletele de intrare la diverse atracții turistice, poze și așa mai departe. Încurajați-l să noteze ceva pentru fiecare imagine, o glumă, o amintire, un om pe care l-au cunoscut, despre o senzație, un sentiment.

Iar din când în când rugați-l să vă citească cu voce tare câte o pagină sau tot jurnalul la finalul vacanței.

Evident poate trece acolo și cărțile sau poveștile pe care le-a citit, impresii sau lucruri pe care le-a reținut sau care l-au inspirat din respectivele lecturi.

8.Citiți orice, oriunde

Lectura nu se rezumă la cărți sau literatură de un anumit nivel și consistență. În schimb, încurajați-l să citească orice.

Citiți panourile de pe drum când mergeți în vacanță, ziarul local, meniul de la restaurant, pliantele de la muzeu sau de la castelul pe care l-ați vizitat. Ajutați-l pe copil să citească o hartă.  Rugați-l să vă ajute să scrieți un bilet sau un email cuiva drag. Poate și o scrisoare. La fel, să le citească.  Toate aceste experiențe, cu cât sunt mai diverse, cu atât îl familiarizează pe copil cu lumi diverse, cu tipuri de limbaj divers, îl îmbogățesc ca experiență și ca percepție.

9. Fiți modelele demne de urmat

Copiii fac cel mai adesea ce văd așa că dacă vă doriți ca al vostru copil să citească (și) în vacanță, mergeți la plajă cu o carte și lăsați telefonul acasă, mergeți toată familia la librările și alegeți-vă cărți pentru vara aceasta, faceți jocuri amuzante și provocări legate de lecturi sau personaje.

Cărțile sunt portaluri magice, nu ezitați să le deschideți

Să nu uităm sfatul marelui scriitor de literatură pentru copii, Dr. Seuss: „Cu cât citeşti mai mult, cu atât afli mai multe lucruri. Cu cât înveţi mai mult, cu atât vei merge în mai multe locuri”

Pe voi în ce lumi minunate v-au purtat cărțile?

Text scris cu drag pentru Editura Cutiuța cu povești de Adina Giurgea

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: