De ce să le citim copiilor?

De ce să le citim copiilor?

Pasiunea pentru lectură începe din copilărie. De cele mai multe ori pentru că un aduIt se așază, se liniștește și-i face cunoștință copilului de lângă el cu universul colorat și fascinant al unei povești. Și cu cât mai des adultul își ia din timp și îi citește celui mic, cu atât mai bine pentru amândoi.

Știm cu toții că e bine să le citim copiilor. Dar de ce oare? Care sunt beneficiile pentru cei mici atunci când părinții sau alți adulți implicați în educație le citesc povești sau enciclopedii?

Pe de o parte, sunt cele pe care le putem observa cu ochiul liber: copiii se liniștesc și petrec timp de calitate cu cei mari, își dezvoltă răbdarea, își dau seama că imaginile sunt diferite de text , că în română se citește de la stânga la dreapta și devin ei înșiși povestitori, fie reproducând o poveste după ce au auzit-o de suficient de multe ori, fie schimbându-i cursul, în funcție de dispoziția creativă a momentului respectiv.

Pe de altă parte, influența lecturii asupra copilului este și pe termen lung, după cum o arată cercetările științifice. Există studii care au arătat cum, în timp ce unui copil i se citește  se dezvoltă mai mult regiunile creierului responsabile de înțelegerea cuvintelor și sensului, dar și de memorie. Alte cercetări  arată că lectura către copii duce la extinderea vocabularului deoarece poveștile conțin mult mai multe cuvinte necunoscute decât  limbajul cotidian al adulților. De asemenea, studiile arată că este important să li se citească celor mici și după ce ei se descurcă singuri (în special în clasele primare), căci în acest fel  o să îndrăgească mai mult cărțile.

Împrietenirea copiilor cu lectura începe cu audiția poveștilor, dar continuă cu sensul pe care ei îl dau lumilor fantastice. Despre cum putem să îi ajutăm să-și dea seama ce au înțeles și despre cum îi putem ghida să absoarbă cât mai multe dintr-o poveste, în articolul de săptămâna viitoare 😀

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: