Cum să-i citești copilului tău de la naștere la 8 ani și peste

Cum să-i citești copilului tău de la naștere la 8 ani și peste

În cadrul campaniei de încurajare a cititului cu voce tare ți-am oferit o multitudine de argumente pentru a începe să-i citești puiului încă de la naștere, cu beneficii incredibile pentru creșterea și dezvoltarea creierului, a memoriei, vocabularului, imaginației, dar și empatiei și relației părinte-copil.

În articolul de azi ne vom concentra pe răspunsul la întrebarea cum să citim cu voce tare copilului, în fiecare etapă de dezvoltare.

Cei mai mulți părinți pornesc cu dorința de a le citi celor mici în fiecare zi, cu mare entuziasm însă acest cum să citesc le dă mari bătăi de cap părinților iar aici ne-am propus să vă ajutăm să îmbunătățiți situația.

Cum să citești cu voce tare bebelușului de la naștere la 1 an

Ce să-i citesc mogâldeței de câteva luni?

Că nici nu mă înțelege? Oricum doarme mai toată ziua…

Cam asta gândesc mulți părinți și nu-i învinovățim, e greu să fii părinte de bebeluș, multe nopți nedormite, stat cu bebelușul în brațe toată ziua în timp ce încerci să te și hrănești sau să mai faci ceva de mâncare.

Dar acest prim an de zile al bebelușului este o perioadă de transformări incredibile la nivel cerebral, iar cititul cu voce tare îl poate ajuta, la fel și să stai de vorbă cu el, adică să-i vorbești și să aștepți răspunsul lui (non-verbal sau gângurit) și apoi să îi răspunzi cererii sau nevoii lui.

Pentru a răspunde la întrebarea cum mai concret, vedeți infograficul creat de noi pentru această perioadă.

Cititul cu voce tare - etapa bebeluș

Copilul mereu în mișcare, de la 1 la 3 ani

Dacă înainte foloseai cititul pentru a-l mai adormi pe bebeluș, acum copilașul tău de 1, 2 sau 3 ani e tot timpul în mișcare, nici gând să mai adoarmă, mai degrabă ai impresia că nu aude nimic.

Ce rost are să-i citesc că oricum nu ascultă?

Da, așa pare să se întâmple de cele mai multe ori când vrei să-i citești copilului tău mic, el găsește mereu ceva de făcut, de explorat, de descoperit, de băgat în gură sau meșterit.

Aceasta este perioada de explorare și de descoperire a lumii, cu toate minunile ei. Însă nu vă descurajați. Copiii au nevoie în continuare de aceste momente zilnice pentru dezvoltarea limbajului (de multe ori pasiv, adică îl înțeleg, dar nu-l pot reproduce încă), pentru sentimentul de familiar și siguranță pe care i-l conferă dar și pentru interacțiunea dintre voi și multe altele despre care puteți citi în imaginile de mai jos.

Cititul cu voce tare - etapa 1-3 ani
etapa 1-3 ani, 2

Cum îi citești copilului tău preșcolar

Bebelușul tău a crescut acum și e în perioada de preșcolaritate. Poate nu merge încă la grădiniță însă el e deja pregătit să absoarbă mai multe despre lume, să afle, să cunoască și să-i răspunzi la sutele de întrebări pe care ți le adresează zilnic.

Copilul începe să fie pasionat de dinozauri, de animale, de mijloace de transport, de desenat și câte și mai câte. Așa că îi va face plăcere și va reuși să-și mențină atenția trează pentru mai mult timp dacă îi citești cărți despre domeniile lui de interes.

Acum lectura devine și mai interesantă, el știe să vorbească și va pune multe întrebări, te va întrerupe, îți va povești când a pățit și el la fel ca personajul de poveste și multe altele. Află mai multe despre cum poți răspunde întrebărilor copilului fără a-i strivi entuziasmul și curiozitatea specifice vârstei, în imagini.

etapa 3-5 ani

Pentru o sesiune de lectură reușită aveți nevoie de ingredinte precum amuzamentul, informații noi și surpinzătoare, ilustrații colorate și expresive și o poveste simplu de urmărit și înțeles.

Noi am adăugat la toate acestea o poveste în versuri și o girafă tare haioasă pe nume Tina, care e, pe deasupra, balerină, și a ieșit o carte pe care ar trebui s-o aibă în bibliotecă toți copiii pasionați de sistemul solar și de râsete prelungi. Citiți mai multe despre cartea Trambulina, bat-o vina, accesând acest link.

etapa 3-5 ani, 2

Cititul cu voce tare trebuie să continue și după ce copilul începe să citească singur

Acum că poate citi Harry Potter singur, doar n-o să-i mai citesc seară de seară?! Gata, e mare acum! E treaba lui!

Cam așa gândesc majoritatea părinților iar realitatea este că doar 17% dintre părinți încă le mai citesc copiilor după vârsta de 9 ani, conform rapoartelor despre obiceiul de a citi în familie publicate de Scholastic. Există oare beneficii în a le citi copiilor cu voce tare și după această vârstă? Răspunsul la această întrebare l-am dat deja întrun articol publicat pe blogul nostru pe care vă invităm să-l citiți aici.

Însă pentru a răspunde întrebării cum să citim copiilor în primii ani de școală și cum să facem trecerea de la cititul cu voce tare exclusiv la cititul indvidual, vă oferim un ghid extins în imaginea de mai jos.

Acest infografic este menit să te ajute să păstrezi ritualul zilnic al cititului cu voce tare și să-l îmbogățești cu amuzament, cunoaștere și avansarea, pas cu pas, spre un cititor independent.

etapa școlară mică

Cititul cu voce tare nu mai e un mister pentru voi acum, așa e?

Sperăm că articolul nostru v-a furnizat toate informațiile de care aveți nevoie pentru a stabiliza obiceiul de a citi cu voce tare zilnic puiului tău, indiferent că are 6 luni sau 9 ani.

Vă sfătuim să-l salvați și să-l consultați ori de câte ori simțiți că aveți dificultăți în sesiunile de lectură ori copilul vostru trece la o nouă etapă de dezvoltare și să ne lăsați feedback-ul vostru la comentarii sau întrebări la care aveți nevoie de răspuns.

Articol scris cu drag de citit și copii de Adina Giurgea.
Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: