Activități distractive cu și despre cărți pentru zilele geroase

Activități distractive cu și despre cărți pentru zilele geroase

Perioada sărbătorilor se apropie, la fel și vacanța de iarnă a copiilor care durează 3 săptămâni luuungi și, cel mai probabil, friguroase.

Printre cumpărături, cadouri, vizite și mese îmbelșugate, colinde și filme de Crăciun, să nu uităm să pășim în lumea minunată a lecturii.

Cu gândul la voi, iubitorii universului livresc, și la copiii voștri, de câțiva ani sau școlari mici cărora vreți să le transmiteți dragostea de lectură, am scris acest articol plin de idei pentru a strecura 10 minute de magie cu și despre cărți, în fiecare zi din sezonul alb.

Creați propriile voastre tradiții legate de cărți

Dacă v-aș întreba acum ce cadou ați primit de Crăciun, când aveați 5, 6 sau 10 ani, sunt mari șanse să nu vă mai amintiți. În schimb, vă veți aminti de mirosul de turtă dulce aromată ce inunda casa, de împodobirea bradului și de alte tradiții care s-au repetat an de an și au devenit parte din sărbătoare.

La fel, gândiți-vă la ce tradiții legate de cărți și lectură puteți adopta în familia voastră pe care copiii și le vor aminti toată viața.

Iată câteva idei pe care și noi le-am experimentat sau care ne plac:

 • ascultați audiobook-uri în timp ce călătoriți cu mașina către rude, către munte sau prin oraș în timp ce admirați luminițele de sărbătoare;
 • citiți o poveste în jurul bradului împodobit;
 • citiți dimineața la trezire ca un început minunat al unei zile când nu trebuie să te dai jos din pat la oră fixă;
 • adoptați tradiția din Islanda unde, de Crăciun, se oferă cadou cărți și oamenii își petrec seara stând în pat citindu-le și mâncând ciocolată. Puteți citi mai multe despre tradiția islandeză numită Jolabokaflod (inundația de Crăciun cu cărți sau potopul cărților) aici.
activități cărți în zilele geroase

Imagine de Jill Wellington de la Pixabay

Citește, citește, citește

Nu îți propune ca al tău copil de clasa I sau a IV-a să citească o carte anume sau să termine un volum gros cu aventurile lui Harry Potter. Doar să citească. Orice. Oricând. Oricât.

Fie că e vorba de scrisoarea din albumul de familie, o postare de pe Instagram, un meniu de la restaurant, o reclamă de pe Facebook sau pur și simplu o carte aleasă la întâmplare din raft în timpul cumpărăturilor, important e să citească.

Dacă ai un copil mic care nu știe încă să citească, cel mai frumos cadou pe care i-l poți face este să-i citești zilnic. 

Iar pentru copilașii din clasele pregătitoare și întâi care sunt foarte la început, un exercițiu incredibil de bun este să-i citească cățelului, pisicii, papagalului, ba chiar și peștelui din acvariu. Pentru că ei se vor bucura și îi vor zâmbi, fără să îl judece sau să îl corecteze, încercați dacă nu credeți. Dacă vreți să vedeți un astfel de exemplu, pentru a-i da curaj și încredere în sine propriului copil, noi am făcut un astfel de video, îl puteți viziona aici.

Fă-ți un obicei din a scrie zilnic

Nu, nu teme, temele sunt un alt subiect și nici măcar nu ar trebui să existe în vacanță.

Noi ne referim la obiceiul de a scrie, a nota, zi de zi cu mâna lor ceva. Fie că e vorba de un mesaj pe frigider „ Am plecat până la Matei, mă întorc la prânz!”, o listă cu dorințe sau un vis, felicitări de sărbătoare bunicilor, nașilor ori profesorilor sau scrisori de mulțumire pentru darurile primite.

O altă tradiție amuzantă ar fi să notați gândul zilei, pe o foaie sau un avizier la vedere sau chiar pe o tablă cu cretă, dacă aveți în casă.

Povestitorul de serviciu – arta storytelling-ului

A spune povești este o artă, dar se poate învăța și exersa. Cel mai important ingredient este imaginația iar copiii îl au din plin, fără mari eforturi. Așa că încurajați-i să spună povești, mai simple sau mai complexe, să vă povestească o carte, un film, un clip video, un vis sau o poveste pe care le-ar plăcea s-o ecranizeze.

Povestirea are multe beneficii, printre care menționăm îmbunătăţirea capacităţii de concentrare pe perioade îndelungate, memoria și exprimarea îmbunătăţite precum și crearea de conexiuni, sporind imaginaţia şi încrederea în sine.

Iată câteva idei pentru a-i provoca pe copii să spună povești:

 • jocuri precum Dixit;
 • cuburile cu povești;
 • în lipsa acestora, scrieți pe bilețele (6-9-12 sau mai multe) mai multe cuvinte aleatorii și alegeți din ele câteva pe baza cărora să spuneți o poveste;
 • povestiri după imagini. Există acum cărți doar cu imagini, iar copilul poate să inventeze o poveste diferită pe baza lor de câte ori o citește, concentrându-se, de fiecare dată, pe anumite detalii.

Desenează

Unora le place să citească, altora să scrie, iar alți copii se exprimă cel mai bine prin artă. Le place să deseneze, să coloreze sau să creeze colaje, de exemplu.

Iată câteva idei de a folosi cărțile ca inspirație pentru creațiile copilului:

 • redesenează coperta cărții pe care o citești/ai citit-o/ai primit-o;
 • alege o scenă/o acțiune/un capitol din cartea pe care o citești care ți-a plăcut și transpune-o într-o bandă desenată;
 • desenează personaje specifice iernii (Moș Crăciun, om de zăpadă, reni, colindători, brad etc) și creează o poveste sau dialoguri între ei;

Recomandare de carte

Unul din cele mai bune moduri de a învăța ceva este să încerci să dai mai departe ceea ce ai asimilat deja. Asfel că un exercițiu util și uneori amuzant, poate fi recomandarea unei cărți sau a unui film.

Rugați-l pe copil să recomande – în orice formă se simte mai confortabil, în scris, povestit sau filmuleț pe youtube (că tot trăim în era digitală) – cartea lui preferată sau cea mai recentă carte citită.

BONUS: interviul buclucaș

activități cărți jocuriAceasta este o idee de joc extrem de simplu de pus în practică.

Aveți nevoie de un bol sau o cutie goală în care să introduceți bilețele (scrise de mână sau printate) cu întrebări ca cele de mai jos.

Jocul se poate juca oricând aveți 10 minute libere,  relaxate, fără să faceți 10 lucruri deodată.

Noi l-am încercat în diverse variante și cel mai bine funcționează la cină sau când luați masa împreună, cu toții, ca familie. Fiecare extrage câte un bilețel și răspunde întrebării dar, dacă vreți, puteți răspunde toți la toate provocările.

Care este cartea ta preferată?

Dacă ai putea fi orice personaj, care ai fi? 

Dacă ai face schimb de locuri cu personajul tău, ce-ai face diferit față de el?

Crezi că ai putea găsi un titlu mai potrivit pentru cartea ta preferată? Care este?

Dacă ai schimba sfârșitul unei cărți, cum ai face-o? 

Dacă te-ai putea întâlni pentru o oră/un prânz/o zi cu un autor, care ar fi acesta? Ce l-ai întreba? 

Dacă ar fi să-i scrii o scrisoare unui autor îndrăgit de tine, ce i-ai scrie?

Provocare: scrie scrisoarea.

Dacă te-ai întâlni cu un personaj de poveste drag ție, cum v-ați petrece ziua?

Ți-ar plăcea să fii scriitor? Ce fel de cărți ai scrie? Care ar fi sursele tale de inspirație?

Identifică unul dintre autorii tăi preferați. Caută cât mai multe informații despre viața lui și încearcă să identifici cum s-a reflectat aceasta în scriitura lui. 

Gândește-te care este cartea cea mai amuzantă, cea mai simpatică, cea mai dramatică, fantastică sau de groază pe care ai citit-o. Dar cea care te-a ținut cu sufletul la gură, te-a făcut să plângi sau să-ți dorești să intri în poveste?

Puteți inventa chiar voi diverse întrebări legate de o carte anume, de autor, de întâmplări, de personaje celebre sau emoții, toate legate de cărți. După ce vă veți face încălzirea cu unele din întrebările propuse de noi, vă vor veni o grămadă de alte idei, suntem convinși.

Zilele friguroase sunt cele mai frumoase

Sper că v-am convins că cititul și scrisul pot fi amuzante, distractive și ușor de introdus în programul vostru, oricât ar fi el de încărcat în sezonul de iarnă.

Fie că vă începeți ziua citind în pat, spuneți povești la gura sobei până vi se încălzesc picioarele după o mare bulgăreală pe-afară sau vă jucați jocul nostru buclucaș, voi, ai casei sau cu prietenii veniți în vizită, tradițiile și momentele minunate petrecute împreună au mari șanse să se transforme în cele mai dragi amintiri.

Articol scris cu drag de copii și cărți, de Adina Giurgea 

 

 

 

 

 

 

 

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: