7 superputeri ale cititorilor avizi

7 superputeri ale cititorilor avizi

Auzim peste tot cât este de important să citim sau, în multe cazuri, să le citim copiilor mici pentru a le forma acest obicei pentru toată viața. Să fie oare doar o modă, ceva care dă bine și cu care ne putem lăuda cunoscuților pe Facebook sau Instagram?

Noi am fost curioși să aflăm mai multe informații pe acest subiect și am dat peste numeroase studii cu rezultate incredibile.

Citiți până la final și veți afla și voi!

Cititul reduce stresul cu 68%

Un studiu al Universității Sussex din 2009 a descoperit că cititul poate reduce stresul cu până la 68%.

Deși sunt și alte metode eficiente la îndemâna noastră, precum ascultatul muzicii (61%), să bei o ceașcă de ceai sau cafea (54%), să ieși la o plimbare (42%), rezultatele studiului plasează cititul în fruntea clasamentului.

Probabil vă gândiți că aceste beneficii le au doar cei care citesc ore întregi zilnic iar voi nu aveți timp de așa ceva… Vestea bună abia acum vine: e nevoie doar de 6 minute de citit individual pentru a resimți aceste efecte.

De asemenea, cititul ajută și în cazurile de depresie. Cercetările au arătat că oamenii care citesc de plăcere cu regularitate, raportează mai puține simptome ale stresului și depresiei decât necititorii.

Unii doctori au început să prescrie cărți pentru vindecarea cazurile de depresie moderată. Biblioterapia te ajută să ai o sănătate mentală bună!

Lectura redefinește modul de funcționare a creierului

Un studiu publicat în 2014 al publicației Brain Connectivity a descoperit că ficțiunea îmbunătățește abilitatea cititorului de a se pune în pielea unei alte persoane și de a-și folosi imaginația.

Oamenii de știină implicați în studiu au descoperit că cititul romanelor produce schimbări la nivelul emisferei stângi a creierului, zonă asociată cu înțelegerea limbajului și un fenomen numit cogniție de întruchipare. Cu alte cuvinte, neuronii păcălesc astfel mintea să creadă că face ceva ce nu face cu adevărat.

Cercetătorii au concluzionat că lectura îl transpune pe cititor în corpul protagonistului.

 Cel puțin, putem afirma că cititul de povești reconfigurează rețelele neuronale pentru cel puțin câteva zile. Asta ne arată de ce poveștile rămân cu noi un timp. Acest lucru poate avea implicații profunde pentru copii și rolul cititului în modelarea creierelor lor, spune specialistul în neuroștiințe Professor Gregory S. Berns, conducătorul acestui studiu. 

Cititul îmbunătățește memoria

În lucrarea sa de referință, “What Reading Does For The Mind” – în traducere Ce beneficii aduce cititul minții, Dr. Anne Cunningham studiază cum arată creierul unui cititor avid.

Ea a concluzionat că cititul este un proces învățat de codare și, odată ce atingi un anumit nivel de stăpânire a acestei abilități, beneficiile lecturii devin reciproce. Cititul îți ajută creierul să rețină informații de-a lungul timpului, ceea ce se transpune într-o abilitate mai bună de a citi, pentru a genera apoi un cerc complet ce rezultă într-o mai mare acuitate și deșteptăciune.

Mărește puterea de concentrare

Suntem foarte ușor distrași, asta nu mai e o noutate pentru nimeni. Putem să dăm vina pe erane, pe prezența prea multor stimuli sau pe obiceiul păgubos al multitasking-ului, însă realitatea este că putem rămâne concentrați pe o singură sarcină destul de puțin. Iar la copii, timpul de concentrare e și mai scăzut din cauza imaturității creierului lor.

Însă acest lucru poate fi îmbunătățit prin lectură. Conform specialistei în neuroștiințe Susan Greenfield, cititul ne ajută să extindem timpii de concentrare a atenției copiilor și le întărește abilitățile de gândire.

Poveștile au un început, un mijloc și un sfârșit – o structură ce încurajează creierele noastre să gândească în secvențe, să lege cauza de efect și de sens. Este esențial să învățăm aceste abilități în timpul copilăriei când creierul nostru este mai elastic. De aceea este atât de important ca părinții să le citească copiilor.

Cititul te face mai empatic

Cititul și beneficiile lui - empatie

Numeroase studii relevă o scădere a gradului de empatie, în general, cu procente semnificative, de la 30% la 48% mai puțină empatie decât în deceniile precedente. Această tendință de scădere a abilității de a ne pune în pielea altcuiva, de a simți cu cineva – cum mai e definită empatia – poate fi contracarată prin încurajarea lecturii.

Potrivit mărturiei lui John Stein, profesor emerit în neuroștiințe la Colegiul Magdalen, Oxford, cititul este departe de a fi o activitate pasivă căci acesta implică activarea întregii suprafețe a creierului.

Noile tehnici de scanare a creierului (RMN) au dovedit acest lucru. În 2009, un studiu bazat pe analiza acestor imagini magnetice ale creierului a demonstrat că atunci când citim și ne imaginăm peisajele, sunetele, mirosurile și gusturile descrise în carte, diferitele zone responsabile de procesarea acestor experiențe în viața reală se activează, formând noi conexiuni neuronale.

Cu alte cuvinte, creierul nostru simulează experiențe reale, ca și cum le-am trăi în realitate. Asta nu se întâmplă când urmărim un film sau ne jucăm un joc video.

Cititul îți menține mintea limpede pe măsură ce îmbătrânești

Activități precum cititul și scrierea de scrisori au fost corelate cu o întârziere cu 15 procente a procesului de declin cognitiv la persoanele în vârstă. Aceste concluzii au reieșit din studiul realizat de Centrul Medical al Universității Rush, Chicago, într-un studiu publicat în 2013 ce a măsurat memoria și procesele de gândire a peste 200 de participanți de peste 55 de ani de-a lungul mai multor ani.

Aceste descoperiri ar explica și de ce activitățile de menținere a minții active, precum lectura, întârzie instalarea bolii Alzheimer.

Lectura te face mai fericit

Într-un studiu recent condus de organizația Booktrust 76 % dintre participanți au declarat că lectura le îmbunătățește viața și îi face să se simtă bine.

Mai mult, cercetătorii raportează că oamenii care citesc cărți cu regularitate sunt mai mulțumiți cu viețile lor, mai fericiți și mai înclinați să simtă că ceea ce fac ei în viață are o semnificație importantă.

Copiii cărora li s-a citit când erau mici sau au fost încurajați să citească în copilărie, au semnificativ mai multe șanse să devină citiori la maturitate, cât și să le citească, la rândul lor, copiilor lor.

se mai afirmă în studiu.

Mai este oare nevoie de alte argumente pentru a face din lectură un obicei zilnic?

Sperăm că nu mai aveți niciun dubiu după citirea acestui articol și a dovezilor oferite de știință: lectura ne îmbogățește viețile.

Ne furnizează nu doar o evadare din realitate sau o plăcere, este un obicei împlinitor ce ne îmbunătățește viețile, starea de bine, sănătatea și inteligența emoțională.

Dacă vrei să afli mai multe despre beneficiile cititului, citește și articolul „Beneficii incredibile de care au parte copii ce cresc într-o casă plină de cărți”. Iar dacă vrei să afli cum poți să îți ajuți copilul să îndrăgească lectura, citește articolele „Şcolarul tău nu vrea să citească singur? Ajută-l să iubească lectura” și „Cum să creşti un copil care iubeşte lectura?”.

Please follow and like us:

Adaugă comentariu

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

“Unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care l-au primit fetele de la Iepuras, este o carte frumos ilustrata si colorata, realizata in intregime de romani, in Romania.”

Citește întregul testimonial pe www.meseriadeparinte.ro

Please follow and like us:
Ana Maria Mitruș

“Recomand cu încredere și căldură această carte destinată îmbunătățirii și consolidării relației părinte-copil. Exercițiile propuse stimulează apropierea autentică și elaborarea unei baze de siguranță, repere fundamentale în creșterea și educarea unor copii sănătoși emoțional și conectați cu ei înșiși și cu ceilalți. “

Please follow and like us:

“Am citit povestea „Misterul din podul casei”, este o cartea tare bună! Mi-au plăcut ilustrațiile, calitatea foii folosite, coperta, iar povestea în sine m-a facut să merg să imi cumpăr dulciuri! Aventurile sunt pur și simplu dulci! Cuvântul dexteritate trebuie înclocuit cumva întrucât este destul de greu pentru cei mici. Povestea este superbă și vă sfătuiesc să vindeți cartea împreună cu niște dulciuri că sigur cititorul sau ascultătorul va avea nevoie de ele.”

Please follow and like us: